Hiiumaa ettevõtjad soovivad liikumispiirangute kiiret leevendamist

BNS
Copy
Pildil parvlaev Tiiu Heltermaa sadamas.
Pildil parvlaev Tiiu Heltermaa sadamas. Foto: Margus Ansu

Hiiumaa turismi-, teenindus- ja kaubandusettevõtjad pöördusid esmaspäeval valla kriisikomisjoni poole palvega taotleda valitsuselt Hiiumaa liikumispiirangute kiiret leevendamist. 

Ettevõtjate esindusliidud märgivad ühispöördumises, et jätkates veel pikaaegselt praegu kehtivate tingimustega seisavad saarel tegutsevad ettevõtted lähiajal silmitsi tõsiste majandusprobleemidega.

«Me ei vähenda viirusohu olulisust ning mõistame täielikult täiendavaid turvameetmeid, mida igaüks meist peab täitma hoidmaks end ja teisi. Samas me ei tohi alahinnata, kui oluline on suvi teenimise seisukohalt tervele saarele,» kirjutavad ettevõtjad. 

Ettevõtjate hinnangul ei ole varsti enam võimalik kompensatsioonidega katta kuludest tekkivat puudujääki ning otsus lükata pikemalt edasi saare avamist võib kaasa tuua suure osa Hiiumaa majutajate, teenindajate ja muude väike-ettevõtjate pankroti juba sügisel.

«Hiiumaal on viimase 3 nädala jooksul lisandunud ainult üks COVID-19 positiivne nagu ka liikumistele avatud sama suures Haapsalu linnas. Olukorras, kus piiranguid mandril leevendatakse tunneme, et taolised konkurentsitingimused ei ole korrektsed ega ausad meie ettevõtjate suhtes,» seisab pöördumises. 

Esindusliitude esindajad viitavad kirjas, et ka õiguskantsler Ülle Madise sõnul ei ole Hiiumaal põhiseadusega tagatud õigustele piirangute tegemine enam põhjendatud.

Ettevõtjad teevad ettepaneku alates 1. maist kontrollitult avada Hiiumaa püsielanike pereliikmetele, töötajatele ja kinnisvaraomanikele ning alates 10. maist lubada kõiki Eestis kehtvaid regulatsioone järgides turvaline turism. 

Pöördumisele on alla kirjutanud Hiiumaa Turismiliit MTÜ, Hiiumaa Ettevõtjate Liit, Hiiumaa Tarbijate Ühistu, Hiiumaa Köök ja Pagar. Hiiumaine Toit MTÜ, MTÜ Hiiumaa Loovisikute vabaühendus Hiku, Mainegrupp OÜ, Stonefish OÜ, Orjaku Mõisakoha OÜ, Simot Teenused OÜ, OÜ Ideeklaas, Ristnaotsa OÜ ning Hiiu Gourmet OÜ. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles