USA president ei soovinud Kimi Jong-uni kohta infot jagada

Copy
Kim Jong-un möödunud aastal tehtud fotol.
Kim Jong-un möödunud aastal tehtud fotol. Foto: KCNA VIA KNS/AFP

USA president Donald Trump teatas esmaspäeval ajakirjanikele, et tal on informatsiooni selle kohta, kuidas läheb Põhja-Korea liidril Kim Jong-unil, aga jagada ta seda esialgu ei soovi, edastasid mitmed meediakanalid.

«Mul on sellest üsna täpne ettekujutus, kuid ma ei saa sellest praegu rääkida,» ütles ta Valges Majas toimunud infotunnil.

Trump avaldas samas lootust, et Kimiga on «kõik korras».

Lõuna-Korea presidendi Moon Jae-ini kõrgeim julgeolekunõunik Moon Chung-in ütles esmaspäeval usutluses uudistekanalile CNN, et Põhja-Korea liider on elus ja terve. Moon tõrjus sellega Kimi tervisehädasid puudutavaid kuulujutte.

«Meie valitsuse seisukoht on kindel,» lausus Mooni erinõunik riikliku julgeoleku alal Moon Chung-in usutluses uudistekanalile CNN. «Kim Jong-un on elus ja terve.» 

Nõuniku sõnul viibib Kim 13. aprillist saadik riigi idaosas asuvas kuurortlinnas Wonsanis.

«Mingeid kahtlasi liikumisi ei ole seni täheldatud,» lisas Moon. 

Kuulujutud Kimi tervise kohta said hoogu, kui Põhja-Korea liider ei osalenud 15. aprillil riigi rajaja ja oma vanaisa Kim Il-sungi sünniaastapäeva pidustustel, mida peetakse riigi poliitilise kalendri tähtsaimaks päevaks. 

Kim ei ole avalikkuse ette ilmunud pärast valitseva Töölispartei poliitbüroo kohtumist 11. aprillil. Riigimeedia andmeil inspekteeris ta järgneval päeval veel õhutõrjeüksuse hävituslennukeid.

Kimi puudumine vallandas laviini kinnitamata meediateateid tema seisundi kohta, mille tõepärasuse Lõuna-Korea ametiisikud juba varem kahtluse alla seadsid. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles