Mart Helme: piirikontroll leeveneb esmajärjekorras naaberriikidega

Loora-Elisabet Lomp
Copy
Mart Helme.
Mart Helme. Foto: Mihkel Maripuu

Tänasel Euroopa Liidu siseministrite videokohtumisel rõhutas siseminister Mart Helme, et Eesti jaoks on oluline, et piirikontrollimeetmed leeveneksid esmajärjekorras Läti, Leedu ja Soomega.

«Eesti jaoks on oluline, et piirikontrollimeetmed leeveneksid esmajärjekorras Läti, Leedu ja Soomega,» ütles Mart Helme videokohtumisel. «Oleme selles suunas ka kõigi kolme riigiga koostööd tegemas. Eraldi töörühm Soomega toimib juba mitu nädalat. Eile leppisime valitsuses kokku, et alustame ka kõnelusi ühise töörühma moodustamiseks kõigi nelja riigi vahel,» lisas Helme.

Helme sõnul ühtib Eesti nägemus piirikontrolli lõpetamisest Euroopa Komisjoni omaga, mis lubaks leevendusi alles siis, kui piiriäärsete piirkondade epidemioloogiline olukord on muutunud piisavalt ühetaoliseks ning inimeste omavahelise distantsi hoidmine on saanud normaalsuseks.

«Ainult siis, kui meil on piisavalt andmeid, et tervisepilt on mõlemal pool piiri sarnane ning piisavalt hea, saame hakata lubama inimestel taas vabamalt liikuda. Siinkohal tuleks eelistada naaberriikidevahelist pendelrännet,» sõnas siseminister. «Eesti kogemusest võin öelda, et töötajate igapäevase piiriülese liikumise tagamine pole olnud lihtne. Eesti ja Läti on pea kogu kriisi vältel hoidnud piiri töötajate liikumiseks kodu ja töökoha vahel avatuna, samas on pendelränne Eesti ja Soome vahel täielikult peatunud,» tõdes Helme.

Ministri arvates peaks EL liikmesriigid jõudma kokkuleppele ühistes piiriülese liikumise niinimetatud usaldusmeetmetes, mida kõik riigid saaksid oma piiride taasavamisel järgida. «Ühised meetmed tooksid selgust nii riikidele endile kui ka reisijatele ja teenusepakkujatele lennujaamades, sadamates, piiriületuspunktides ja mujal,» ütles siseminister.

Helme sõnul on mobiilirakendus üks lisameede viiruse piiriülese leviku tõkestamiseks. «Piiride avanemise järel võivad häid tulemusi anda ka inimestevaheline distantsi hoidmine, kiirtestimine piiripunktides, reisijate arvu piiramine ja näomaskide kandmine ühistranspordis,» lisas Helme.

Siseministri sõnul vaadatakse ajutised piiripiirangud üle iga kahe nädala tagant. «Praegu kehtivad piirangud nii Eesti sise- kui välispiiril vähemalt 17. maini,» lisas Helme.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles