Kasuta aega targalt ja taga oma pere turvatunne - aja oma kinnisvara dokumendid korda

Projektibüroo OÜ
Copy
Foto: Shutterstock

Paljud kinnisvaraomanikud loevad oma hoone kohta käivat dokumentatsiooni tüüpiliselt kaks korda – siis kui hoone ostetakse/müüakse või kui sellega midagi juhtub. Tüüpiliselt avastatakse alles siis puudujääke, millele oleks pidanud juba varem tähelepanu pöörama. Ent sellisel juhul võib olla liialt hilja midagi muuta ning nii võib takerduda maja müük/ost või õnnetusjuhtumi korral kindlustusrahade saamine.

Projektibüroo müügijuht Joonas Annus märgib, et tulenevalt eriolukorrast, kui inimestel on veidi rohkem aega käes kui tavaliselt, tasuks oma majadokumendid üle vaadata ning veenduda nende korrasolekus. Üle tuleks vaadata erinevad aktid, projekt ja kindlustusega seonduv. Samuti tuleks visata pilk elektroonilisele ehitusregistrile, et kontrollida kasutusloa olemasolu. Juhul kui ehitisregistris ei ole leitav info kasutusloa kohta, tasub pöörduda antud küsimusega kõigepealt KOVi kasutuslubade spetsialisti poole. „Samuti tasub üle kontrollida, et kõik teised üle 20 m2 ehitusaluse pinnaga hooned oleksid ehitisregistris kajastatud. Kui nii ei ole, peaks hoone omanik välja selgitama, millest tingituna on tekkinud ebakõlad ning hakkama dokumentide korrastamisega kiiremas korras pihta, sest olenevalt objektist, võib see olla üsna aja- ning rahakulukas ettevõtmine,“ märgib Annus.

Kui palju maksab kasutusluba?

Kindlat summat, mida majaomanik hoone dokumentide korrastamise tarbeks välja käima peab, Annus ei ütle, kuna kõik objektid on erinevad ning vajavad personaalset lähenemist, kuid ta sõnab, et kui kõik nõutud dokumendid on olemas, algavad projektijuhtimise hinnad 600 eurost. „Kõik sõltub sellest, millised nõutud dokumendid kasutusloa taotlemiseks endal juba olemas on: kas on vaja koostada muudatusprojekt, ehitise audit, elektripaigaldise audit, küttesüsteemi ekspertiis, korstnapühkimise akt, veeanalüüs, ventilatsiooni mõõdistus jne.“ Kui rääkida ebaseaduslike ehitiste seadustamisest, sõnab Annus, et suurem kulu ebaseaduslike ehitiste puhul ei pruugi olla ehitusprojekti ja teiste nõutud dokumentide koostamine, vaid see kui on vaja midagi ümber ehitada ning nõuetega vastavusse viia. „Ebaseaduslike ehitiste seadustamise kulu sõltub väga palju konkreetsest ehitisest, kas on võimalik seda teha läbi kasutusloa taotlemise protseduuri või peab taotlema ehitusõiguse tagantjärele, koostades sinna juurde ka ehitusprojekti.“

Kõik nimetatud dokumendid ja mõned veel pealegi tuleb kasutusloa taotlemise hetkeks korda ajada ning need vajavad paljude spetsialistide kaasamist. Majaomanik võib selle teekonna ise ette võtta, kuid kindlam ja kindlasti mugavam on usaldada asjaajamine kogenud meeskonna kätte. Projektibürool on pikaajaline kogemus juhtida erineva keerukusega menetlusprotsesse, mille raames koostatakse vajalikud dokumendid kiirelt ning täpselt. Märkamata ei jää ka olulised ehitusega seotud puudujäägid, kuna meeskonda kuuluvad eranditult kõrgelt haritud spetsialistid, kel vastav haridus ja laialdane töökogemus ehitamisega seotud valdkondades.

Kui kaua võtab aega kasutusloa taotlemine?

Reeglina kulub kasutusloa väljastamiseks 2-6 kuud, olenevalt olemasolevast olukorrast, KOVi poolsest taotluse menetlemise kiirusest ning märkuste likvideerimise kiirusest (näiteks elektripaigaldise auditi või küttesüsteemi ekspertiisi/tuleohutus audit märkused, mis on vaja enne positiivse dokumendi väljastamist hoone omanikul lasta korda teha ning tõendada).

Mida annab kasutusluba minu kinnisvarale?

  • Kasutusluba tõendab, et hoone on ohutu ja seda on turvaline kasutada

Kasutusluba kinnitab maja tehno- ja elektrisüsteemide ning kandekonstruktsioonide korrasolekut.

  • Kasutusluba tagab usaldusväärsuse panga ees

Pank jälgib laenu andes, kas olemasoleval ehitisel on kasutusluba või kas ehitusjärgus elamul on ehitusluba. Mõlemal on sama eesmärk – tagada ehitiste ja ehituse ohutus ja nõuetele vastavus. See annab kindlustunde, et vara, mille vastu nad laenu annavad, on kindel tagatis.

  • Kasutusloa olemasolu kiirendab kinnisvara müüki

Kasutusloata hoonele on raske leida ostjat, kuna pank ei ole alati nõus seda finantseerima. Lihtsamalt öeldes tähendab see seda, et kasutusloata kinnisvarale tuleb leida ostja, kes ei vaja pangalaenu.

  • Kasutusloa puudumisel võib kindlustus loobuda tulekahju või mõne muu õnnetuse korral kahju hüvitamisest

Kui hoonel pole kasutusluba, siis ei pruugi kindlustus korvata kasutusloata kinnisvara kahjusid, sest puudub kindlus, et maja tehnosüsteemid ja konstruktsioonid on turvalised.

Tutvu Projektibüroo teenustega ning vii oma dokumendid seadusega kooskõlla – nii tagad oma pere turvatunde.

Copy
Tagasi üles