Statistikaamet: eriolukorra ajal püsivad kõige vähem paiksena Harju- ja Tartumaa elanikud (4)

Copy
Viru raba, Lääne-Virumaa
Viru raba, Lääne-Virumaa Foto: Ain Liiva / Virumaa Teataja

Kõige vähem püsivad eriolukorra ajal paiksena Harju ja Tartu maakonna elanikud, kõige paiksemad on eriolukorras aga Ida-Virumaa, Valga, Saare ja Hiiu maakonna inimesed, selgub mobiilioperaatorite andmetest. 

Enne eriolukorra kehtestamist läbisid kõige pikemaid vahemaid keskustest kaugemal asuvate maakondade inimesed: Hiiu, Jõgeva, Valga ja Saare. Kõige suurem erinevus läbitud vahemaas eriolukorra ajal võrreldes sellele eelnenud ajaga on Saare maakonnas, mis on seletatav seal kehtinud karmimate piirangutega.

Kõige kauem viibisid peamises asukohas enne eriolukorda Ida-Viru ja Valga maakonna elanikud ning eriolukorra ajal Ida-Viru, Valga, Saare ja Hiiu maakonna inimesed. Kõige vähem püsivad eriolukorra ajal paiksena Harju ja Tartu maakonna elanikud. Viimaste nädalate andmed kinnitavad, et eriolukorra ajal veedavad inimesed rohkem aega kodus ja liiguvad päeva jooksul lühemaid vahemaid.

Tegu on statistikaameti ja mobiilioperaatorite koostöö tulemusena valminud igapäevase liikumise monitooringuga, mida saab lähemalt jälgida SIIT.

Foto: Allikas: statistikaamet

Liikuvusanalüüsi kaardil esitatud infole lisaks leitakse iga mobiili jaoks peamises asukohas veedetud aeg ja päeva jooksul läbitud vahemaa.

Eestis kokku viibivad inimesed oma peamises asukohas keskmiselt kaks tundi kauem kui enne eriolukorra kehtestamist. Aprilli viimastel nädalatel on hakanud inimeste peamises asukohas viibimise aeg vähenema. Päevas läbitud vahemaa oli enne eriolukorda sõltuvalt nädalapäevast keskmiselt 26 kuni 30 kilomeetrit. Märtsi teises pooles vähenes läbitud vahemaa 15 kuni 18 kilomeetrini. Aprillis on vahemaad jälle pisut pikenenud, aga liikumine ei ole veel jõudnud eriolukorraeelsele tasemele.

Foto: Allikas: statistikaamet

Valitsuse kriisikomisjoni tellitud liikumisanalüüsi eesmärk on uurida, kuidas Eesti ühiskond on eriolukorras rakendatud meetmed vastu võtnud ehk kas inimesed on jäänud paiksemaks. Ühtegi teist ülesannet nende anonüümsete andmete alusel ei lahendata. Liikumisanalüüsis kasutatud andmete säilitamise aeg on piiratud eesmärgi saavutamise ja eriolukorra lõppemisega. Statistikaameti kinnitusel kustutatakse pärast projekti lõppu kõik andmed.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles