Graafik ⟩ Lähiriikidest vaid Rootsil ja Venemaal epideemia lõppu ei paista (19)

Aarne Seppel
, toimetaja
Copy
Enamik Eesti lähiriike mõtleb, kuidas koroonaviiruse leviku tõkestamiseks seatud piiranguid leevendada, kuid Venemaal esialgu veel piiranguid ei paista. Pildil Moskva tänavate desinfitseerimine.
Enamik Eesti lähiriike mõtleb, kuidas koroonaviiruse leviku tõkestamiseks seatud piiranguid leevendada, kuid Venemaal esialgu veel piiranguid ei paista. Pildil Moskva tänavate desinfitseerimine. Foto: Sergei Karpukhin / TASS / Scanpix

11. märtsil kuulutas Maailma terviseorganisatsioon välja pandeemia, kaks päeva hiljem kehtestati Eestis eriolukord. Nüüd pea kaks kuud hiljem näitavad arvud, suures osas Eesti lähiriikidest ja Euroopast on koroonaviiruse SARS-CoV-2 levik peatatud.

Eesti lähiriikidest on Soome, Läti ja Leedu epideemia dünaamikat vaadates näha, et üsna samas rütmis piiravate meetmete kasutamine koroonaviiruse levikule mõjunud samamoodi pärssivalt. Saja tuhande inimese kohta tipphetkel lisandus uus diagnoose Soomes umbes 2,5, Lätis-Leedus natuke vähem kui kaks. Saaremaa puhangu tõttu paistis tipphetkel silma Eesti enam kui 4 igapäevase uue nakatunuga saja tuhande inimese kohta.

Praeguseks on nii Eestis kui Leedus haiguspuhang praktiliselt maha surutud, Lätis pole seda õieti olnudki. Langustrend on ka Soomes, aga mitte nii järsk.

Ülemerenaabrid Norra-Rootsi liiguvad eri tasanditel. Epideemia algusnädalatel oli nii Rootsis kui ka Norras tõusukõver sarnaselt järsk ja üles, aprilli esimestel nädalatel toimus Norras murrang ning praeguseks leitakse uusi diagnoose saja tuhande inimese kohta praktiliselt sama palju kui Eestiski. Ehk siis väga vähe. Rootsis seevastu ei saa epideemia tipphetke ületamises kindel olla. Aprilli keskpaigast alates ei ole uute diagnooside arv enam samas tempos kasvanud, kuid vähenemistrendi pole senini näha.

Igavaim ja sirgjoonelisim on Venemaa graafik. Viirus on Venemaale jõudnud palju hiljem, umbes kuu võrra hiljem, kuigi võiks eeldada, et seal hakkab nakatunute arv varsti stabiliseeruma, siis preagu seda näha veel ei ole.

Graafikul on kasutatud Johns Hopkinsi ülikooli kogutud andmeid, mille põhjal on välja arvutatud igapäevane uute diagnooside arv ning võetud sellest kahe nädala keskmine, mis aitab ühtlustada juhuslikke kõikumisi ning andmekvaliteedi ebaühtlust. Saadud tulemused on arvutatud 100 000 elaniku kohta.

Kommentaarid (19)
Copy
Tagasi üles