Kuidas valida lapsele jalgratast?

Kaup24
Copy
Foto: Shutterstock

Lapse esimese rattasõidu jaoks on kindlasti oluline leida mugav ja turvaline ratas, mis aitaks kogu õppimist hõlbustada. Neid nüansse ei tohiks ära unustada ka juba kogenuma sõitja puhul, mistõttu tulebki pöörata tähelepanu just järgnevatele omadustele ja nippidele, mis aitavad Sul valida oma lapsele kõige parema jalgratta.

Tutvu valikuga ja sea eelarve

Kui Sinu jaoks on oluline jalgratta hind, siis peaksid arvestama sellega, et ometi lapsed kasvavad mingi hetk suuremaks ning seejärel võib jääda jalgratas seisma (välja arvatud juhul, kui seda taaskasutada). Hinda mõjutab veel ratta kvaliteet, selle funktsioonid ja muud omadused. Seepärast tasub sättida paika eelarve, mida ratta peale oled nõus kulutama. Sel juhul oleks mõistlik tutvuda rataste valikuga, mida erinevad müüjad pakuvad. Kusjuures hea nipp on osta lapsele jalgratas e-poest, sest sageli on veebipoodides hinnad soodsamad kui tavapoodides. Näiteks soodsa hinnaga jalgrattaid võid leida siit.

Foto: Shutterstock

Leia ratas õiges vanusele lapsele

Väikesele lapsele, kes on alles kõndima õppinud või alles proovib seda teha, sobib hästi kolmerattaline. See aitab lapsel harjuda rattal istumisega, pedaalide väntamisega, tasakaalu hoidmise ja manööverdamisega. Jooksuratas sobib ideaalselt 1 kuni 2-aastasele, mis aitab lapsel õppida hoidma tõhusalt tasakaalu. Päris jalgratta valimist tasub kaaluda alates 2 kuni 4-aastasele lapsele, sõltuvalt tema võimetest ja oskustest. Kindlasti tasub aga tagada, et nendel ratastel oleksid olemas abirattad, mis muudavad õige jalgrattasõidu mugavaks. 

Foto: Shutterstock

Ratta pikkus ja kaal

Lisaks vanusele tuleks tähelepanu pöörata ka ratta pikkusele. Õige ratas peaks laskma lapsel ulatada jalad mugavalt maha ja pedaalidele ning käsi käepidemetele. Näiteks 4 kuni 6-aastasele lapsele sobib hästi 16 tolline ratas, kui laps on 100 kuni 115cm pikkune. Kahekümne tolline ratas sobib juba 6 kuni 9-aastasele lapsele kasvuga 110 kuni 135 cm. Raskemad rattad nagu 24 ja 26-tollised rattad sobivad juba alates 8 kuni 10-aastasele, kelle pikkus on rohkem kui 130-140 sentimeetrit. Lisaks pikkusele tasub veel tähelepanu pöörata ratta kaalule - mida kergem on ratas, seda kergem on seda lapse jaoks juhtida ja manööverdada. Jalgratta kaal ei tohiks olla väiksem kui 40% lapse kaalust. 

Ratta disain

Kirevad värvid ja lõbusate elementidega ratta disainid tekitavad kindlasti lapses rohkem huvi ja rõõmu õppimise üle. Kõige mõistlikum on välja valida ratta disain koos lapsega - nii ei ole ohtu, et valitud jalgratas talle ei meeldi, mis omakorda võib viia selleni, et laps ei taha seda kasutada. Kui laps on veel valimiseks liiga noor, tasub valida ise, pidades meeles erinevaid nippe - näiteks tüdrukutele üldiselt meeldivad heledad toonid ning poistele tumedad. Kui võimalik, siis leia ratas, millel on lapse lemmik multikategelase või muu lemmiku esmsega seonduvad pildid - nii saad olla kindel, et lapsele hakkab rattasõit meeldima.

Foto: Shutterstock

Rattad ja käigud

Lapse esimesel rattal peaksid kindlasti juures olema abirattad, mida on hiljem võimalik eemaldada. See aitab lapsel harjuda jalgrattaga ning harjutada tasakaalu. Seetõttu on väikeste laste jaoks mõeldud ratastel ka vaid üks käik ning hädapidur. Veidi vanemate laste ehk 4 kuni 6-aastaste laste rattad on sarnased, kuid on suuremate ratastega ning osadel mudelitel ka esipidur. Nendel on juba tugevamad lihased ja parem koordinatsioon, mistõttu võib neile muretseda juba rohkemate käikudega ratta. Vanemate laste ratastel on olemas juba mitu käiku ning esi- ja tagapidurid. 

Muud olulised omadused

Iga ratas ja iga mudel on erinev, mistõttu on oluline leida valikust just selline ratas, mis vastaks Sinu lapse vajadustele kõige enam. Käepidemed võiksid olla rattal libisemiskindlad, et ratas oleks kergem kontrollida. Jalgratta kasutamise õppimiseks on kasulik vanemate lükkamiskäepide. Eemaldatav ja pestav istmekate tagab alati puhta istumisaseme. Võrgust või muust materjalist katus tagab kaitse päikesepiste, õrna vihma või muude ilmastikutingimuste eest. Kasuks tuleb ka pudelihoidja, korv ja kell, et laps saaks endast vajadusel märku anda. Küll aga ühed tähtsamad lisafunktsioone on kindlasti rattalukk ja reguleeritav turvavöö, mida on võimalik vajadusel eraldi osta - nii saad olla oma lapse ohutuses kindel, samal kaitstes ratast varaste eest.

Foto: Shutterstock

Jalgratta soetamisel ära kindlasti unusta lisavarustust

Lisaks abiratastele on äärmiselt oluline tagada turvalisus ka teistel viisidel, kui kukkumine või õnnetus peakski juhtuma. Kuigi võib tunduda, et kolmerattalised ja abirattad tagavad suurenisti lapse ohutuse, siis tegelikkuses need seda teha ei pruugi. Seepärast on oluline leida lapsele veel lisaks kiiver ning küünarnuki- ja põlvekaitsmed, mis on lapse jaoks parajad ja mugavad.

Mugavat ja turvalist harjutamist!

Copy
Tagasi üles