Valitsus kehtestab elektritõukerataste maksimaalseks kiiruseks 25 km/h (1)

BNS
Copy
Elektritõukeratas.
Elektritõukeratas. Foto: Tairo Lutter

Valitsus kiitis neljapäevasel istungil heaks eelnõu, mis paneb paika elektritõukerataste ja teiste kergete elektrisõidukite kasutamise liiklusreeglid ja nõuded. Muu hulgas kehtestab seaduseelnõu elektritõukeratastele maksimaalseks liikumiskiiruseks 25 km/h.

Eelnõu toob kasutusse uue sõidukite kategooria – kergliikurid, mis hõlmab erinevaid ühe inimese vedamiseks ette nähtud elektri jõul liikuvaid sõidukeid, näiteks elektrilised tõukerattad, elektrirulad, tasakaaluliikurid ja muud taolised istekohata sõidukid, edastas valitsuse pressiteenistus.

Eelnõu kohaselt lubatakse kergliikur sõitma eelkõige jalakäijale ja jalgratturile ettenähtud keskkonda, erandina ka sõiduteele, reguleeritakse tee ületamise nõuded ja tee andmise kohustused ning kergliikuri juhi kohustused ohutuse tagamisel.

Suurimaks sõidukiiruseks kehtestatakse kergliikurile 25 kilomeetrit tunnis, seejuures jalakäijate vahetus läheduses tuleb sõita jalakäijat mitte ohustava kiirusega.

Kergliikuriga sõiduteel liiklemiseks nõutakse 10–15-aastaselt kergliikuri juhilt jalgratta juhtimisõigust ja alla 16-aastane juht peab kandma teel sõites kinnirihmatud kiivrit.

Samuti kehtestatakse nõuded kergliikurite võimsusele, helkurite ja tulede kasutamisele, sätestatakse kergliikuri suurim lubatud laius, nõuded peatumisele ja parkimisele ning sätestatakse trahvimäärad liiklusnõuete rikkumise eest.

Täiendavalt täpsustatakse jalgrattureid, pisimopeedi- ja mopeedijuhte puudutavaid nõudeid, eelkõige nende asukohta teel ja tee andmise kohustustega seonduvat.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles