Terviseamet uurib Lääne-Tallinna keskhaigla nakatumispuhanguid

Postimees
Copy
Lääne-Tallinna keskhaigla
Lääne-Tallinna keskhaigla Foto: Eero Vabamägi / Postimees

12. märtsist kuni 5. maini nakatus koroonaviirusesse 24 Lääne-Tallinna keskhaigla töötajat ning 24. märtsist kuni 1. maini 24 haiglas viibinud patsienti, teatab terviseamet. Seetõttu soovitatakse haiglal ka plaanilise ravi alustamine edasi lükata.

Terviseameti põhja regionaalosakonna tervishoiu menetlusgrupi juhi doktor Juta Varjase sõnul algatas amet nakatumise põhjuste täiendavaks uurimiseks ka riikliku järelevalvemenetluse, millega uuritakse muu hulgas isikukaitsevahendite kasutamist haiglas.

Nakatumise ahelate tuvastamiseks on terviseamet seni teinud epidemioloogilisi uuringuid, nõustanud haigla personali ja testinud juhuvalimiga 290 asümptomaatilist töötajat, kelle testi tulemus oli negatiivne.

«Loodame koostöös haiglaga oma küsimustele kiiresti vastused saada, sest plaanilise ravi nakkusohutu taastamine on kindlasti nii meie kui haigla prioriteet,» ütles Varjas, kelle sõnul on haigla viiruse leviku piiramiseks mõned osakonnad ka isolatsiooni määranud. «Kuigi haiglas on osakondi, kus nakkuse levikule on edukalt piir pandud, pole viiruseoht veel möödas.»

Lääne-Tallinna keskhaigla juhatuse esimehe doktor Imbi Moksi sõnul võtab Lääne-Tallinna keskhaigla terviseameti soovitusi väga tõsiselt, lisaks haiglaravile tulevatele patsientidele testib haigla pidevalt ka töötajaid.

«Kui osakonnas on tuvastatud koroonaviirusega patsient, on järgnenud väga ranged karantiinimeetmed. Teised osakonnas viibivad patsiendid suunatakse võimalusel koju või isoleeritakse spetsiaalsesse osakonda, eribrigaad teeb ruumides süvapuhastuse ning Covid-19 positiivse patsiendiga kokku puutunud personalile määratakse karantiin,» ütles Moks, kelle sõnul ei saa haigla viiruse tõttu veel tavapäraste töömahtude juurde naasta.

«Teeme kõik selleks, et saaksime peagi ohutult jätkata plaanilist ravitööd, sest mida vähem saame patsientide tervisemuredega tegeleda plaanilises korras, seda enam suureneb erakorralise abi vajadus. Erakorraline ravi on aga patsiendi jaoks alati raskem ja haiglaravi üldjuhul pikem,» ütles Moks.

Terviseameti menetlus puudutab Lääne-Tallinna keskhaigla Meremeeste korpuse ja Merimetsa korpuse ehk nakkuskliinikuga seotud tegevust.

Kolm surnud koroonapatsienti nakatusid tõenäoliselt haiglas

«COVID-19 diagnoosiga on meil surnud üldse haiglas kuus inimest, nendest kolm on tõenäoliselt saanud nakkuse haiglast ja nende patsientide vanus oli 80+, 90+ ja nendel kõigil olid rasked kaasuvad haigused,» ütles Moks Rahvusringhäälingule. Haigestunute seas on tema sõnul kõige rohkem olnud medõdesid, kes puutuvad oma töös patsientidega enim kokku.

Moksi sõnul ei olnud eriolukorra algul ühelgi haiglal piisavalt isikukaitsevahendeid, aga samas puudust neil otseselt polnud. «Pigem me kasutasime neid kokkuhoidlikult ja nendes kohtades, kus oli kindel COVID-haige. Aga puudust meil nendest ka ei ole olnud,» ütles haiglajuht.

Lääne-Tallinna keskhaigla: iga puhangu korral oleme võtnud kasutusele ranged karantiinimeetmed

Täpsustame haiglas toimunud nakkuse leviku kohta, et tegemist on olnud üksikute eraldi puhangutega erinevates raviosakondades, see tähendab, et tegemist ei ole olnud osakonnast osakonda toimunud nakkuse levikuga. Iga puhangu korral oleme võtnud kasutusele ranged karantiinimeetmed nakkuse leviku peatamiseks ja need on ka häid tulemusi andnud.

Praegusel hetkel on meie haiglas karantiinis (st ravitööks suletud) üks osakond. Seal ravil viibinud patsiendid on vastavalt tervislikule seisundile isoleeritud spetsiaalsesse osakonda või suunatud kodusele ravile, töötajatele on määratud kodune karantiin ning osakond on põhjalikult desinfitseeritud eribrigaadi poolt.

Järgime rangelt hügieenireegleid ja kasutame vastavalt nõuetele isikukaitsevahendeid. Personalile on haigla siselehel kättesaadavad videod isikukaitsevahendite õigest kasutamisest. Töötajaid testitakse koroonaviiruse suhtes pidevalt ning samuti testime kõiki haiglaravile tulevaid patsiente. Tavaosakondadesse pääsevad ravile ainult need patsiendid, kelle COVID-19 test on olnud negatiivne. Paraku ei ole me kaitstud nende olukordade eest, kus COVID-19 negatiivse testitulemusega haiglaravile pääsenud patsient muutub ühe-kahe päeva möödudes COVID-19 positiitvseks – see tähendab, haigus avaldub haiglas viibimise ajal (test on tehtud haiguse peiteperioodis).

Meie haiglas töötab kokku umbes 1800 inimest. Koroonaviirusesse haigestunud 24 töötajat moodustab kõikidest töötajatest veidi rohkem kui 1 protsendi.

Mis puudutab isikukaitsevahendite olemasolu, siis eriolukorra alguses oli tõesti isikukaitsevahenditest suur nappus kõikjal Eestis, samuti laiemalt maailmas. Niisamuti ka meie haiglas. Pidime isikukaitsevahendeid kasutama kokkuhoidlikult, sest pikaaegne varu puudus. Praeguseks on olukord isikukaitsevahenditega oluliselt parem ja puudust neist hetkel ei ole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles