Riigikogu väliskomisjon kiitis heaks välispoliitika arengukava aastani 2030

Copy
Väliskomisjoni esimees Enn Eesmaa.
Väliskomisjoni esimees Enn Eesmaa. Foto: Sander Ilvest / Postimees

Riigikogu väliskomisjon kiitis tänasel videoistungil poolthäälteenamusega heaks «Välispoliitika arengukava 2030» ning esitas oma seisukoha. Arengukava läbivad eesmärgid on tugev välisteenistus ning Eesti maine ja mõjukuse kasv.

Väliskomisjoni esimees Enn Eesmaa rõhutas, et praeguse kriisi valguses on eriti oluline, et arengukava ei oleks kivisse raiutud, vaid elav käsitlus, mida on võimalik täiendada ja muuta vastavalt välis- või sisemõjude muutumisele. 

Komisjoni aseesimehe Marko Mihkelsoni sõnul on Eesti väikese riigina haavatav üleilmsetest muutustest. «Seega on välispoliitika eesmärkide ühtne sõnastamine kindlasti vajalik ning aitab süsteemsemalt tegutseda järjest keerulisemas rahvusvahelises keskkonnas,» ütles ta. Mihkelsoni sõnul peab komisjon oluliseks parlamendi kaasamist Eesti välissuhtluse strateegia loomisse ning riigikogule arengukavast iga-aastase ülevaate andmist.

Arengukava võtab kokku riigi välispoliitilise tegevuse aastani 2030, selle fookuses on julgeolekupoliitika, arengukoostöö ja kestlik areng, välismajanduspoliitika tugevdamine, eestlaskonna kaasamine võõrsil, konsulaarteenused ning tugev välisteenistus. Kava eesmärkide elluviimise eest vastutab välisministeerium.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles