Sarajevos põhjustab pahameelt missa natsikollaborantidele

Copy
Mälestusüritus kommunistidest partisanide ohvriks langenud Horvaatia natsikollaborantide ja tsiviilisikute mälestuseks 2018. aastal.
Mälestusüritus kommunistidest partisanide ohvriks langenud Horvaatia natsikollaborantide ja tsiviilisikute mälestuseks 2018. aastal. Foto: GERT EGGENBERGER/AFP/Scanpix

Bosnia ja Hertsegoviina pealinnas Sarajevos põhjustab pahameeletormi nädalavahetuseks plaanitud missa kommunistidest partisanide ohvriks langenud Horvaatia natsikollaborantide ja tsiviilisikute mälestuseks.

Mälestusüritusi ohvritele korraldatakse igal mail Lõuna-Austria Bleiburgi linna lähistel, kuid tänavu jäeti need koroonaviiruse pandeemia tõttu ära.

Horvaatia valitsuse õnnistusel peetavaid mälestusüritusi, kus horvaadimeelsed rühmitused tihti natsisümboolikat kannavad, korraldavad Bosnia ja Horvaatia katoliku kirikud.

Sarajevo peapiiskop Vinko Puljić peaks laupäeval andma ohvrite auks linna katedraalis missa.

Plaan vihastas välja aga suurema osa riigi parteidest ja valitsusevälistest organisatsioonidest, aga ka Serbia õigeusu kiriku ja kohaliku juudikogukonna.

Et atmosfäär on pingeline, on politsei viimastel päevadel katedraali ümbruses sageli patrullinud, ütles AFP korrespondent.

Horvaatia natsimeelne režiim kiusas taga ja tappis sadu tuhandeid serblasi, juute ja antifašistidest horvaate.

Toonane Iseseisev Horvaatia Riik (NDH) hõlmas ka Bosniat ja osa Serbiast.

«Sellel missal mälestatakse meie emade, isade, vanaisade ja kõigi meie süütute kaaskodanike, kelle fašistlik NDH tappis, lihunikke,» ütlesid Bosnia juudikogukonna liidrid Jakob Finci ja Boris Kozemjakin.

Sarajevo Serbia õigeusu kiriku peapiiskop Hrizostom meenutas, et sõja ajal tapeti üle 10 000 Sarajevo elaniku, kes Ustaša režiimile vastu hakkasid.

«Te annate missa neile, kes neid kuritegusid sooritasid,» ütles ta kirjas Puljićile.

Kardinal Puljić tõrjus süüdistusi ja ütles, et ohvrite hinge pärast palvetamine ei tähenda nende tegude kiitmist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles