Briti opositsioon palub kirjas Barnier’le Brexiti üleminekuaja pikendamist

Copy
ELi pealäbirääkija Brexiti küsimustes Michel Barnier reedel Brüsselis.
ELi pealäbirääkija Brexiti küsimustes Michel Barnier reedel Brüsselis. Foto: Nicolas Landemard / ZUMAPRESS.com / Scanpix

Ühendkuningriigi väiksemate opositsioonijõudude esindajad saatsid kirja Euroopa Liidu (EL) Brexiti pealäbirääkijale, et väljendada oma vastuseisu Briti valitsuse keeldumisele pikendada kaubanduskõneluste perioodi, rõhutades, et läbirääkimisi tuleks pidada ajal, mil kõigi mõttes pole vaid koroonaviiruse põhjustatud kriis.

ELi pealäbirääkijale Michel Barnier’le saadetud kirjas väljendasid oma toetust üleminekuperioodi pikendamiseks Šoti Rahvapartei juht Briti parlamendis Ian Blackford, Liberaaldemokraatide tegevjuht Ed Davey, Walesi partei Plaid Cymru saadik Liz Saville Roberts, roheliste saadik Caroline Lucas, Põhja-Iirimaa Allianssi Partei saadik Stephen Farry ning ka Põhja-Iirimaa Sotsiaaldemokraatliku ja Tööpartei saadik Colum Eastwood, vahendas ITV.

Opositsiooniparteide esindajad võtsidki Barnier’ga ühendust, et rõhutata vastuseisu, mida tunnevad Ühendkuningriigi valitsuse äärmusliku positsiooni suhtes ärikogukond, avalikkus ning paljud rahvaesindajad.

Opositsiooni saadikud toonitasid, et nii Šotimaa kui ka Walesi valitsus toetasid üleminekuperioodi pikendamist ning selle poolt oli suurem osa Põhja-Iirimaa parteisid.

«Lahkumine halva lepinguga või ilma lepinguta keset koroonaviiruse kriisi annaks topeltlöögi majandusele just siis, kui me vajame kogu võimalikku abi töökohtade, ettevõtete ja elatustaseme päästmiseks.»
Šoti Rahvapartei fraktsiooni juht Londoni parlamendis Ian Blackford.

«Tekkimas on konsensus ning me loodame, et Ühendkuningriigi valitsus tunnistab peagi tegelikku olukorda. Nüüd on meie kõigi ühistes huvides leppida kokku ja tagada üleminekuperioodi pikendamine. See lubab neid detailseid ja otsustavaid kõnelusi pidada ajal, mil – me loodame – riikide valitsused ja Euroopa Liit ei ole täielikult hõivatud kohutava Covid-19 epideemiaga,» kirjutasid saadikud.

Pärast Ühendkuningriigi ametlikku lahkumist alanud üleminekuperioodi kestel peaks riik kõnelustel ELiga seadma paika omavahelised kaubandussuhted tulevikuks. Seni on kaubanduskõnelustel aga tehtud vähe edusamme ning üles on kerkinud oht, et selle aastaga lõppeva üleminekuperioodi järel toimub ikkagi Ühendkuningriigi nn leppeta väljumine ühendusest.

Šoti Rahvapartei liider Briti parlamendis Ian Blackford põhjendas kirja koostamist Barnier’le sellega, et aeg on otsakorral, enne kui põrgatakse vastu nn kõva Brexiti tähtaega. «On eluliselt oluline, et tooride valitsus käitub ainsal mõistlikul viisil ja lepib üleminekuperioodi kaheaastase pikendamisega,» lisas ta.

Šoti Rahvapartei fraktsiooni juht Londoni parlamendis Ian Blackford kõnelemas sel nädalal video vahendusel peaministri küsimustetunni ajal.
Šoti Rahvapartei fraktsiooni juht Londoni parlamendis Ian Blackford kõnelemas sel nädalal video vahendusel peaministri küsimustetunni ajal. Foto: House of Commons / PA / Scanpix

Blackfordi hinnangul oleks praegu kõneluste katkestamine kohutavate tagajärgedega. «Lahkumine halva lepinguga või ilma lepinguta keset koroonaviiruse kriisi annaks topeltlöögi majandusele just siis, kui me vajame kogu võimalikku abi töökohtade, ettevõtete ja elatustaseme päästmiseks,» selgitas Šotimaa partei esindaja.

Tema sõnul on koroonaviiruse põhjustatud majandusprobleemid rängimad, mida inimesed oma eluajal on kogenud. «Tooride valitsus peab seadma oma vastutuse majanduse ees ettepoole oma Brexiti kinnisideest,» rõhutas Blackford ITVga vesteldes.

Ühendkuningriigi valitsuse pressiesindaja sõnul valiti praegune valitsus ametisse manifesti alusel, milles toonitati, et üleminekuperiood lõppeb 31. detsembril 2020 ning sellest peetakse kinni. «Me ei palu üleminekuperioodi pikendada ning kui EL palub seda, ütleme me ei,» kinnitas kõneisik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles