Hiina peaepidemioloog: kohalikud võimud ei rääkinud viiruspuhangu alguses tõtt (1)

Postimees
Copy
Hiina valitsuse vanem meditsiininõunik Zhong Nanshan.
Hiina valitsuse vanem meditsiininõunik Zhong Nanshan. Foto: Liu Dawei via www.imago-images.de/imago images/Xinhua

Wuhani võimud varjasid 2019.aasta detsembris koroonaviiruse puhangu ulatust, tunnistas Hiina valitsuse vanem meditsiininõunik ja riigi võitlust koroonapandeemiaga juhtiv arst Zhong Nanshan intervjuus CNN-le.

Pärast arsti saabumist Wuhani jaanuari keskel teatati, et uus koronaviirus võib kanduda edasi inimeselt inimesele. Samas keeldusid kohalikud võimud seda tunnistamast ja nimetasid koroonaviiruse olukorda piirkonnas kontrollitavaks.  

«Sel ajal ei tahtnud kohalikud omavalitsused tõtt rääkida. Alguses nad vaikisid ja siis ütlesin, et võib-olla on meil see nakatunute arv hoopis suurem,» lausus Zhong Nanshan.

Arst kahtlustas nakkuse leviku alahindamist pärast seda, kui ametlike haigestunute arv oli 41 inimest ning see püsis Wuhanis kümme päeva sama suur. Samal ajal aga ilmusid juba teated nakatumistest välismaal.

«Ma ei uskunud seda tulemust, seega muudkui küsisin,» ütles arst, kes väidab, et võimud polnud vastuste andmisest väga vaimustunud. Lõpuks esitasid nad «väga vastumeelselt» tegelikud andmed: 20. jaanuari seisuga oli COVID-19 juhtumite arv Wuhanis jõudnud 198 inimeseni, kolm olid surnud.

Samal ajal märkis arst, et andmete varjamine toimus ainult pandeemia algfaasis. Zhong Nanshani sõnul oli Hiinal 2003.aasta SARSi puhangust õppetund. Tol ajal varjas Peking seda kuid. Seekord nõudsid võimud, et kõik regioonid esitaksid usaldusväärsed andmed nakkuse kohta, vastasel juhul ootab neid karistus. 

«Nii et ma arvan, et alates 23. jaanuarist on kõik andmed ... õiged,» lisas Nanshan.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles