Andres Metsoja: Eesti kaitsetööstussektor vajab senisest suuremat riigi tuge ja võimestamist

Copy
Andres Metsoja.
Andres Metsoja. Foto: Lilli Tölp

Täna andis peaminister Jüri Ratas riigikogule ülevaate Eesti julgeolekupoliitika aluste rakendamisest. Riigikogu riigikaitsekomisjoni esimees Andres Metsoja (Isamaa), ütles enda kõnes, et riigikaitsesse panustamine peab olema Eesti prioriteet ka majanduslanguse ajal. Eraldi tõi ta välja vajaduse suurendada riigi tuge Eesti kaitsetööstuse arendamiseks.

Metsoja sõnul pakub iga kriis võimalusi, seda ka kaitsetööstuses. «Üks kõrge potentsiaaliga valdkond, mis vajab riigipoolset tuge ja võimestamist on Eesti kaitsetööstus. Kaitsetööstusettevõtted tegelevad kaitse- ja julgeolekuotstarbelise teadus- ja arendustööga, mis toob kasu Eesti mainele ja ettevõtlusele. Seetõttu peab rahvusvahelisele turule suunatud konkurentsivõimeline kaitsetööstussektor olema meie prioriteet,» ütles Metsoja.

Ta tõdes, et  vähemalt kahe protsendi eraldamine SKTst riigikaitsesse on saanud Eestis erakondadeülene seisukoht, mida ei tohi unustada ka majanduslanguse ajal. «Kahe protsendi nõuet ja seni kavandatud investeeringuid ei tohi unustada ka majanduskriisi tingimustes. Iga kulutatud eurot tuleb hinnata kriitiliselt, kuid lühiajaliselt kerge otsusena näiv kaitseeelarve vähendamine seaks ohtu meie riigikaitse pikaajalise perspektiivi ja jätkusuutlikkuse. Meie kõigi ühine pingutus peab olema maksimaalse kaitsevõime tagamine ja selleks vajaliku rahastuse leidmine.»

«Eesti ühiskonna kaitsetahe on kõrge ning seda tuleb hoida ja veelgi suurendada. Kõik pingutused – alates kvaliteetsest varustusest ja piisavast rahastusest lõpetades isamaaliste haridusprogrammidega aitavad Eesti elanike kaitsetahet suurendada. Viimased kuud on näidanud, et riigikaitse on meie kõigi igapäevane ühine pingutus. Kaitskem Eestit ja kaitskem meie Isamaad,» lõpetas Metsoja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles