Uued filmid videolink.ee keskkonnas

Copy
Foto: Eesti Filmi Instituut

Puudutavast eluloofilmist absurdimaigulise spioonilooni

Foto: Eesti Filmi Instituut

„La Gomera vilistajad“

Corneliu Porumboiu

Eelmise aasta Cannes’i Filmifestivali võistlusprogrammi film!

Absurdihõnguline krimikomöödia Bukarestist tulnud politsei-inspektorist Cristist, kel tuleb La Gomera saarel ära õppida salajane vilekeel, et edukalt operatsioone täide viia.

Vilekeelt õpetab Cristile lummav femme fatale Gilda, kes ise osutub kõrgemat klassi vargaks ja petturiks. Mõlemad, nii Cristi, kui talle sümpaatseks saanud Gilda üritavad reetmise ja petmise keerdkäikudes osavalt laveerida, mängides mõlema pool seadust.

Abiks kummaline ja humoorikas vilekeel, mis pole režissööri väljamõeldis, vaid reaalselt eksisteeriv keel, mida veel siiani püütakse elus hoida.  La Gomera on üks Kanaari saartest ning vilistamiskeel ehk silbo kujunes välja vajadusest suhelda inimestega teisel pool mäekuru.  Silbo keel on olnud olemas igatahes juba 19. sajandil, kasutab ta oma häälikute tekitamiseks kahte vokaali ja nelja konsonanti.

Vaata treilerit: 

Foto: Eesti Filmi Instituut

“Kahjuks ei olnud teid kohal”

Kahekordselt Kuldse Palmioksaga pärjatud Ken Loachi uus liigutav draama, mis vaatleb ühiskonda, kus inimestel tuleb enda äraelatamiseks joosta ühest töökohast teise. Selline rähklemine ja elu hakitus on aga mõistagi ebainimlikud. Filmi peategelaseks on perekond Turnerid, kus pereisa Ricky rügab armutult üliväikse tasu eest  juhutööde rägastikus üritades päev-päeva haaval toime tulla ja peret toita. Kitsikus, vaesus ja lootusetus panevad proovile ka tema pere omavahelised suhted. Soovides oma perele paremat elu, otsustab Ricky hakata kullerteenust osutama.  Film paneb kindlasti  mõtlema tarbimisühiskonnale ja selle kriitikale. 

Vaata treilerit: 

Foto: Eesti Filmi Instituut

Whitney

Režissöör Kevin Macdonald

Kuulsuste surmad tulevad alati nii ootamatult... samas, kui mõtled veidi, tõded, et ju oli arvata, et see nii läheb.  Mis annab õiguse mõelda, et nad kõik lõpetavad halvasti? Sõltlastena, alkohoolikutena ja üksikute depressiivikutena? Pole miski uudis, et tundlikel loomeinimestel on raske elus hakkama saada, eriti siis kui suurem kuulsus ja tähelepanu hakkavad mööduma või kui see muutub kurnavaks. Selliseid filme kuulsuste ja üliandekate natuuride allakäigust on küll ja küll. Vahelduseks on Kevin Macdonaldi 2018. aasta Cannes'i filmifestivalil esilinastunud dokfilm lauljanna Whitney Houstonist jäänud stiilselt delikaatseks ning filmis on rohkem poeetilist elulookäsitlust kui kõmulist staarikultust. Midagi põrutavat siit ei selgu, samas müstika loomine lauljatari ümber on peenelt läbitunnetatud.  Tundlik ja mitte nii klatšihimuline film, kui võrrelda seda viimaste aastate dokfilmidega näiteks Amy Winehouse’ist või Nina Simone'ist. Poeetiline dokfilm, mis ei näitab meile Whitney elu, kuid samas ei näita ka. Ta jääb enda ikooni varju. Tema traagika jääb ta särale alla. Ükskõik kui palju ei püüa mõelda ja kujutada teda, kui sõltlast, siis jääb Whitney ikka pigem meelde kui diiva, keda Kevin Costneri kehastuses turvamees kõikjalt päästab, kui asi käest kipub minema. Muinasjutt jääb, kuigi Lumivalgeke lamab kirstus.

Vaata treilerit:

Foto: Eesti Filmi Instituut

“Poiss kuldsete pükstega”

Režissöör Ella Lemhagen

Rootsi režisööri Ella Lemhageni lastefilmi peategelaseks on Mats, kelle jaoks on alanud just kauaoodatud suvevaheaeg. Mats on laps nagu iga teinegi, aga seda vaid hetkeni, kui ta leiab võlupüksid, mis sisaldavad uskumatut kogust raha. Äkitselt muutub kõik! Terve maailm on  tema jalge ees valla ning poiss võib täita oma unistused. Ühel hetkel, kui ta taipab, et on enda kasuks hakanud liigselt pükste võlujõudu  ära kasutama, hakkab tal piinlik ning ta otsustab lõputu kulutamise asemele asuda appi oma linnakese kodututele, et nende elujärge parandada. 

Loomulikult ei puudu filmist ka seiklus. Kurikuulsaid kuldseid pükse on väga kaua juba otsinud juba ka kurikaelad ning kui nad asjale pihta saavad, röövivad nad ära Matsi isa Torkeli. Tuleb välja, et raha, mida Mats oma püksitaskust välja võtab, pärineb tegelikult

erinevatest pangahoidlatest üle terve riigi, hakkab Matsi taga ajama ka politsei. Matsil pole loota mitte kellegi abile peale oma truude sõprade Davidi ja Livli, ning koos nendega peab ta päästma oma isa ning kõik korda ajama enne, kui pole liiga hilja.

Vaata treilerit: 

Videolink.ee

Copy
Tagasi üles