Eestist võib saada Euroopa oluline ilmakeskus

Postimees
Copy
Raheasadu Kolga-Jaani maanteel.
Raheasadu Kolga-Jaani maanteel. Foto: Elmo Riig

Pärast arutelu otsustas Vabariigi Valitsus täna toetada Keskkonnaministeeriumi ettepanekut Eesti kandideerimiseks Euroopa Keskpika Ilmaennustuse Keskuse asukohamaaks. Loodav keskus tooks Eestisse juhtivad kaugseire spetsialistid ja teadlased ning ergutaks Eesti ettevõtlust ja tööjõuturgu.

Euroopa Keskpika Ilmaennustuse Keskus (edaspidi ECMWF) on välja kuulutanud hanke, et leida peamiselt kosmoseandmete ja muu seirega tegelevale keskusele asukoht Euroopa Liidu riigis. Loodav keskus tegeleks ELi rahastatavate teenuste (Copernicus, Euroopa horisont ja Digitaalne Euroopa jms) elluviimisega.

Keskus tegutseb nii teaduskeskusena kui ka ööpäevaringselt toimiva operatiivteenistusena, mille põhiülesanne on liikmesriikidele kuni 10-päevaste numbriliste ilmaprognooside tagamine. Lisaks haldab keskus maailma suurimat meteoroloogiliste andmete arhiivi, teostab kliima järelanalüüse ning võimaldab liikmesriikidel kasutada oma superarvutusressursse. Keskuse peakontor asub Readingis, Suurbritannia ja Põhja-Iiri Ühendkuningriigis.

«Maineka valitsustevahelise organisatsiooni keskuse majutamine annaks Eestile kaalu välissuhetes nii Euroopa Liidus kui ka kogu maailmas,» ütles keskkonnaminister Rene Kokk. «Oluline on ka, et keskus mõjutaks heas suunas ka Eesti ettevõtete tegevust ja tööjõuturgu. Keskusesse koonduks kuni 250 kõrgetasemelist spetsialisti ning see avaks Eesti teadlastele uusi koostöövõimalusi.»

Eestis keskkonnaseirega tegeleva Keskkonnaagentuuri direktor Taimar Ala lisas: «See on kahtlemata ambitsioonikas plaan, pelgalt proovides on rohkem võita kui kõrvaltvaatajaks jäädes. Lisaks sellele, et keskusest saaks oma valdkonna tippkeskus, suurendame Eesti kui atraktiivse tööandja kuvandit, pakkudes kõrge kvalifikatsiooni- ja palgatasemega  töökohti.» Keskkonnaagentuuri direktor märkis, et keskuse Eestisse toomine aitaks elavdada ka kriisist räsitud turismi-, majutus- ja konverentsiteenuseid.

Euroopa Keskpika Ilmaennustuse Keskus on alates 1975. aastast tegutsev sõltumatu valitsustevaheline organisatsioon. Selle tegevust toetab 34 riiki. Eesti on hetkel koopereerunud liikmesriigi staatuses ning ühinemisprotsess on käimas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles