Ülikool saadab koroonauuringus osalemise kutseid

Sakala
Copy
Koroonatesti tegemine. Foto on illustreeriv.
Koroonatesti tegemine. Foto on illustreeriv. Foto: Elmo Riig

Täna, reede hommikul said esimesed inimesed Tartu ülikoolilt kutse osaleda koroonaviiruse uuringus, et hinnata eriolukorra piirangute leevendamise mõju viiruse levikule.

Peremeditsiini professori Ruth Kalda sõnul saadetakse nädala jooksul kutse 3100 täisealisele eestimaalasele ning korraldajad loodavad, et vähemasti 2400 inimest on nõus uuringus osalema.

Terviseameti andmed näitavad, et Eestis lisandub endiselt iga päev uusi koroonaviirusesse nakatunuid. Reede hommikul avaldatud andmetest selgub, et viimase ööpäeva jooksul analüüsiti Eestis 881 haigust COVID-19 põhjustava SARS-CoV-2 viiruse esmast proovi, millest seitse ehk 0,8 protsenti osutusid positiivseks. Rahvastikuregistri andmetele tuginedes lisandus kuus nakatunut Harjumaal (nendest viis Tallinnas) ja üks Pärnumaal.

Nagu korduvalt on räägitud, põeb osa inimesi koroonaviiruse läbi ilma haigusele iseloomulike tunnusteta. Nõnda on nad enese teadmata viiruse edasikandjad. 

Ruth Kalda märkis pressiteate vahendusel, et seega tuleb viiruse levimust rahvastikus endiselt jälgida, sest piirangute leevendamise järel võivad inimesed käituda ettevaatamatult ning seada sellega ohtu väga paljusid. 

«Kui viirus pääseb taas levima, ei pruugi järgmisi leevendusmeetmeid tulla. Levimusuuring annab meile võimaluse märgata varakult võimalikku uut puhangut,» sõnas ta.

Rahvastikuregistri andmetele tuginedes juhuvalimisse sattunud inimesed saavad uuringufirmalt Emor kas elektronposti või SMS-i teel uuringus osalemise kutse. Osalemine on kõigile kutse saajatele vabatahtlik ning küsitlusele vastamiseks ja sellele järgnevaks prooviandmiseks on aega viis päeva. Andmete analüüsimise järel esitab Tartu ülikool uuringu tulemused vabariigi valitsusele.

Uuringuga selgitatakse koroonaviiruse levik välja nii viirusinfektsiooni tunnustega kui ka sümptomiteta elanike seas.

Tartu ülikool on juba teinud kaks koroonaviiruse uuringut, seda eriolukorra ajal. Need näitasid viiruse väikest levimust. Juhuvalimi alusel intervjueeriti 6024 täisealist elanikku ja proov tehti 4908 täisealisele elanikule. 

Koroonaviiruse levimuse uuringust leiab täpsemat infot Tartu ülikooli veebilehelt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles