UV-indeks kerkis ohtliku piirini

Sakala
Copy
Kõige kõrgem on UV-indeks paar tundi keskpäeva ajal.
Kõige kõrgem on UV-indeks paar tundi keskpäeva ajal. Foto: HEGE-LEE PAISTE

Ilmateenistuse andmeil kerkis laupäeva keskpäevaks ultraviolettkiirguse (UV) indeks mõnel pool ohtliku piirini.

Ilmateenistuse kodulehe andmeil oli päevane maksimaalne UV-indeks Tallinnas, Pärnus, Tõraveres, Haapsalus ja Roomassaares viie ja kuue vahel.

Keskkonnaagentuuri ilmavaatluste osakond asejuhataja Külli Loodla ütles Sakalale, et teistes ilmajaamades ei ole UV-indeksi mõõtmise seadmeid, kuid arvestades valdavalt ühesugust päikeselist ilma, jõudis UV-indeks nimetatud vahemikku ilmselt ka mujal Eestis.

Ilmateenistus on jaganud UV-indeksi ohtlikkuse järgi nelja klassi. Alla kahe on oht madal, kolme ja viie vahel keskmine, kuue ja seitsme vahel kõrge ning alates kaheksast väga kõrge.

Nagu vahendab uudisteagentuur BNS, muutub UV-kiirgus ohtlikuks ja tekitab nahapõletusi paljudel inimestel, kui indeks kerkib üle kuue. Õrna nahatüübiga inimesed peaksid päikesekaitsekreeme kasutama juba siis, kui UV-indeks on kolm või neli.

UV-indeksi väärtuse kasvades suureneb oht inimese nahale ja silmadele ning kahjustused tekivad kiiremini. UV kiirguse päevadoosid on meie laiuskraadidel suuremad suvel – kevadisest pööripäevast sügisese pööripäevani.

UV-indeksi väärtused varieeruvad päeva jooksul, indeks on kõige suurem mõne tunni vältel keskpäeval.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles