Kreatiivmootori uus muusikavideo kuulutab värsket duubelvinüüli «Mentalbau»

Kultuuritoimetus
Copy
Kreatiivmootor
Kreatiivmootor Foto: Anonymus 007

«Jälle kisti minust välja lauluteksti – proovikasse meelitati, väänati ja peksti!» Ilmunud on uus muusikavideo Kreatiivmootori loole «Kitsas iste», mis pärineb koosseisu värskeimalt albumilt «Mentalbau». ERRi kultuuriportaali muusikakriitikute poolt 2019. aasta kõige olulisemaks eesti plaadiks hinnatud album (viide allpool) on nüüd ilmunud ka duubelvinüülplaadina. Loo video autoriteks on Tartu Kunstikooli õpilased Ronald Must, Kalle Kotter, Deniss Vorobjov, Marko Korbun, Adrian Lillemets, ja kursuse juhendaja Roland Seer.

Limiteeritud tiraazis «Mentalbau» 2LP, millelt kõnealune lugu pärineb, on müügil veebipoodides Lasering ja CDMarket.ee, kauplustes Biit.me ja Old Town Records Tallinnas, Psühhoteek Tartus, Optimal Records Münchenis. Vinüüli soetaja saab koos plaadiga kaasa ka digialbumi allalaadimiskoodi. Plaadil on 11 uut omaloomingulist lugu ja neli remiksi artistidelt nagu ekke, Galaktlan, Forgotten Sunrise ja Kiwa. Külalisartistidena teevad kaasa Anne Aavik ja Robert Jürjendal. Plaadi kaant kaunistab kunstnik Juss Piho teos. Lisaks Hooandjale on albumi valmimist toetanud Eesti Esitajate Liit ja Eesti Kultuurkapital.

Loominguline üksus Kreatiivmootor alustas tegevust 2003. aastal kaheliikmelisena, lindistades kodustes tingimustes lo-fi tehnikaga ennekuulmatut dadapoppi. See pälvis 2005. aastal outsider muusikat hindavate raadiote DJ-de ja publiku huvi. Esimese albumi «Irratsionaalne» (2007) ilmumise ajaks oli ansambli liikmeskond hakanud juba kasvama ning alates 2008. aastast on Kreatiivmootori maksimumkoosseisu kuulunud kaheksa liiget. Selles formatsioonis on valminud nii albumid «Kaleidoskoop» (2010) kui ka «Algne sülg esitab» (2016).

Võrreldes esimese albumi kireva dadapopi ning teise albumi eklektilise psühhedeelsusega liikus kolmas väljaanne jällegi hoopis uues, varasemast tumedamas ja hüpnootilisemas suunas. Neljandat albumit «Mentalbau» (2019/2020) on muusikakriitik Tõnis Kahu võrrelnud kettaheitja käepigistusega. Kreatiivmootor on esinenud ja leidnud sooja vastuvõttu ning tunnustust arvukatel kontsertidel ja festivalidel nii Eestis (Eclectica, Hea Uus Heli, Üle Heli, TMW, Schilling, Mailaul, Intsikurmu jpt) kui ka piiri taga (Waves Vienna Viinis, Popkomm Berliinis, Iceland Airwaves Reykjavíkis, Positivus Lätis, Brainlove Festival Londonis ja SKIF festival Peterburis).

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles