Reinsalu: 500-miljardi fondi loomine pole Eesti jaoks väike küsimus (4)

BNS
Copy
Välisminister Urmas Reinsalu.
Välisminister Urmas Reinsalu. Foto: Mihkel Maripuu

Välisminister Urmas Reinsalu ütles esmaspäeval ETV saates «Välisilm», et Angela Merkeli ja Emmanuel Macroni 500 miljardi euro suuruse taaskäivitamise fondi ettepanek nõuab ratsionaalset arutelu, sest Eesti rahaline panus selles plaanis oleks suur.

«Kui on tegemist rahaga, siis tuleb olla väga ratsionaalne. See tähendab ratsionaalsust selles osas, et kui on mingid ettepanekud laual, mis näevad ette tsentraalset raha jagamist ja tsentraalset raha kogumist, siis on alati küsimus, /.../ kellele see on kasulik. See ei ole kuidagi häbiväärne küsimus,» kommenteeris Reinsalu.

Ministri sõnul oleks Eesti osa selle fondi tagasimaksmisel suur. Reinsalu nõustus Eesti Panga endise presidendi Ardo Hanssoni arvutusega, et 500 miljardi eurose laenukoormuse puhul oleks Eesti tagasimakse osa sellest umbes miljard eurot.

«See on umbes neli protsenti meie sisemajanduse kogutoodangust. Täna on meie laenukoormus üldse kokku kaheksa protsenti, Euroopa Liidus tervikuna on laenukoormus 80 protsenti. Tegelikult meie jaoks see pole sugugi pisike küsimus, et üks laen. Kui võtta nõnda, et on sul laen 100 protsenti oma SKTst laenatud, meie jaoks tähendaks see kaudselt või otseselt 50-protsendilist kogu laenukoormuse kasvu olukorras, kus pole arusaama, mis laenu eest antavate toetustega juhtuma hakkab. Kindlasti meie hoolsuskohustus Eesti maksumaksjate ees on selgusele jõuda ja langetada ratsionaalsed otsused,» selgitas ta.

Reinsalu tõdes samas, et kui mõni riik on nii suures hädas, et ta ei saa ise hakkama, siis tuleb Euroopal ka neid aidata. «Aga siis peab arusaam olema, kuidas see juhtub, kes vastutab ja kes selle kinni maksab,» lisas ta.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles