Otse Postimehest ⟩ Valitsus hakkab kaaluma välisturistide lubamist Eestisse (5)

Toomas Kask
, Saatejuht
Copy

Välisminister Urmas Reinsalu andis Postimehe otsesaates lootust, et leevendus välisturismile võib tulla juba juunis. Neljapäeval arutab teemat valitsus. Üheks võimaluseks oleks koroonaviiruse testimine lennujaamades ja pikemas perspektiivis lähtuvalt vastastikkusest usaldusest karantiininõue kaotada.

Välisministri hinnangul on Eesti majanduse jaoks kõige akuutsem küsimus piirangute leevendamise tempo. «Praegu on Eestis kehtiv üldine sisenemise piirang kõigile kolmandate riikide kodanikele, välja arvatud pendelrändajatele Soomest ja Balti riikide kodanikele. Lisaks veel erandid, aga see grupp on väike ja erakorralistel asjaoludel,» lausus Reinsalu.

Järgmine faas piiriülese liikumise lubamiseks läheb ministri sõnul valitsuses arutlusele neljapäeval. «Välisministeerium paneb ette võimaldada Schengeni ruumist teiste kodanike sisenemine Eestisse. Säilima peab üldine karantiini põhimõte, aga sellele lisaks [võiks olla ka - toim.] alternatiiv,» kinnitas ta.

Välisministeerium töötab võimaluse kallal, et karantiininõuet lühendada või pikemas perspektiivis vastastikkusel usaldusel see üldse kaotada. «Praegu töötame alternatiivi kallal, et kui inimesel on ette näidata Covid-19 viiruse testi tõend, mis on negatiivne, või teeb testi näiteks lennujaamas, siis oleks võimalik karantiini aega lühendada,» selgitas Urmas Reinsalu.

Välisministri sõnul kaaluvad seda mudelit Austria, Taani ja Island. «See on iseenesest inimeste liikumise osas praktiline meetod. Ma arvan, et testimise võimalus ka Eesti kodanikele karantiinist vabastamiseks, kui saabutakse näiteks Saksamaalt, annaks objektiivse usalduse ja kindluse, et inimene ei ole nakatunud,» kirjeldas ta.

«Teine küsimus, mida Balti riikidega koostöös arutame, on see, kas saame kohaldada karantiininõudest loobumist riikidega, kus on meiega sarnaselt madal viiruse levik,» andis ta lootust. «Jutt käib näiteks Sloveeniast, kus on viirusesse nakatumise näitaja Eestist mitu korda madalam.» 

Antud lahenduse kohaldamine Schengeni ruumist saabuvatele teiste riikide kodanikele võiks Reinsalu hinnangul minna käiku juba juunis. «Kõik inimesed, kes [Schengeni alast - toim.] Eestisse tulevad, teevad kas Covid-19 testi või jäävad karantiini. See võiks olla esimene etapp,» teatas Reinsalu.

«Järgmine etapp käivituks juhul, kui on usaldus madala viiruselevikuga riikidega ja oleks võimalik vastastikku karantiininõudest loobuda,» arvas ta.

«Mis puudutab Schengeni välist ruumi, kolmandaid riike, siis selles küsimuses on Euroopa Liidus üldine hoiak, et [liikumist - toim.] tuleb lukus hoida 15. juunini,» nentis minister.

Euroopa Komisjon saatis eelmisel nädalal liikmesriikidele küsimustiku, milles uuriti valitsuste seisukohta piiride avamisest. «Euroopas oleks mõistlik jõuda ühisele seisukohale, aga kindlasti meie lähtume oma rahva tervise loogikast. Paratamatult piirneme riigiga, kus viirus on kasvufaasis, see on reaalsus,» vihjas ta Venemaale.

Välisminister tõdes, et maailmas hakatakse piiranguid reisimisele vähendama juunis ja juulis. «Eriti riikides, mille turism moodustab hooajaliselt veerandi majandusest ja nad on sellest eluliselt huvitatud,» vihjas ta Lõuna-Euroopa riikidele.

Välisministeeriumi üldine reisisoovitus on endiselt negatiivne. «Me ei soovita rahvusvahelist reisimist, aga kindlasti hakkame seda loogikat samm-sammult korrigeerima,» lausus Reinsalu ja kutsus inimesi üles puhkuse planeerimisel tähelepanelikult jälgida reisimise tingimusi.

«Näiteks Hispaanias piltlikult öeldes alles avatakse poode ja arutatakse, kuidas randades hakkavad kehtima piirangud jne. Tänase päeva seisuga, kui inimene läheb välismaale, siis talle jääb ikka kehtima karantiini põhimõte. Kui meil on võimalik seda asendada testimisega, siis ma arvan, et see on esimeses faasis mõistlik,» leidis ta.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles