Plaanilise raviga seotud koroonapiirangud hakkavad vaikselt taanduma

Loora-Elisabet Lomp
Copy
Koroonaviirus. Kaitseülikond.
Koroonaviirus. Kaitseülikond. Foto: Tairo Lutter

Kuna Covid-19 levik on Eestis kontrolli all ning olukord stabiilsem ja ohutum, siis hakkavad järjest leevenema ka meditsiiniteenuste osutajatele kriisis rakendatud nõuded. 

Terviseameti kriisistaabi meditsiinijuht doktor Arkadi Popov ütles Postimehele, et võrreldes aprilli lõpuga, mil olid kehtestatud miinimumnõuded tervishoiuteenuste osutajatele (TTO) plaanilise töö taastamiseks Covid-19 epideemia tingimustes, on olukord riigis muutunud stabiilsemaks ja ohutumaks. Just see võimaldab terviseametil kaaluda ka miinimumnõuete leevendamist. 

«Põhireeglid ei muutu – oluline on endiselt nii infektsioonikontrolli meetmete range täitmine, nakkusriskide hindamine ja isikukaitsevahendite kasutamine. Sellised meetmed nagu Covid-19 tervisedeklaratsioon, mida saab asendada küsitlusega telefoni teel, patsientide distantseerimine ootealades ja ruumide desinfektsioon iga patsiendi tagant, peavad praeguses etapis jääma,» selgitas Popov. 

Temperatuuri mõõtmine ei ole enam nõutud, kuna möödunud kuu kogemus näitas, et see meede ei olnud ilmtingimata vajalik. «Covid-19 testimine enne aerosoolide teket soodustavaid protseduure on endiselt vajalik, samas arutame selle vajadust lastel, kelle Covid-19sse haigestumine on väga haruldane,» lisas Popov. 

Doktor Popov ütles, et plaanilisele ravile suunatud patsientide Covid-19 testimise tulemused pea 99,9 protsendil juhtudest olid negatiivsed. «Mis on täiendav faktor miinimumnõuete leevendamise jaoks,» lisas Popov. 

Vastuseks küsimusele, kas korra viirusega nakatunud ja sellest tervenenud inimesel tekib immuunsus viiruse vastu, ütles Popov, et teadlastelt pole veel mingit kindlat vastust tulnud. «Viimased kliinilised andmed ütlevad, et Covid-19 immuniteet püsib vähemalt 2–3 kuu vältel. Uuringud selles osas jätkuvad,» ütles Popov. 

Terviseameti andmete kohaselt on 1.–25. maini haiglates tehtud kokku 13 995 koroonaviiruse testi, millest positiivseid oli 128. See hõlmab nii EMOdes kui ka plaanilisele ravile suunatute testimist. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles