Koolijuhid haridusministri ideest vaimustuses pole

Anu Viita-Neuhaus
Copy
Eelmise aasta teadmiste päeval osales haridus- ja teadusminister Mailis Reps Aseri kooli uuendatud koolihoones avaaktusel. Augustis laste kooli saatmisel sealne direktor mõtet ei näe.
Eelmise aasta teadmiste päeval osales haridus- ja teadusminister Mailis Reps Aseri kooli uuendatud koolihoones avaaktusel. Augustis laste kooli saatmisel sealne direktor mõtet ei näe. Foto: Vladislav Musakko

Täna edastas haridus- ja teadusminister Mailis Repsi idee, et tarkusepäev ja kooliaasta algus on jätkuvalt küll 1. septembril kuid mõned õpilased võiksid uut kooliaastat alustada juba 15. augustil. Maakonna koolijuhid nentisid, et õppeaastat enne 1. septembrit nende koolides ei alustata.

Maakonna suurima kooli Rakvere reaalgümnaasiumi direktor Martti Marksoo ütles, et reaalgümnaasiumi lapsed alustavad kooliaastat tarkusepäeval. "See on uitmõte, et võiksime alustada augustis nendega, kel suurem mahajäämus, aga ametlikult hakkaks kooliaasta 1. septembrist. See, et õnnetukesed tuleksid varem kooli, on mage. Keda me karistame? Nagunii algab sügisel kõik nullist peale," rääkis Marksoo.

Rakvere põhikooli hoolekogusse kuuluv 3. ja 6. klassis käivate laste vanem Margret Peiker lausus, et tema augustis kooli minemist ei poolda. "Distantsõpe oli kõigi jaoks raske ja eriline. Programm sai täidetud ja kõik lapsed võiksid rohkem saada puhata," nentis lapsevanem.

Aseri kooli direktor Eha Polluks sõnas, et Aseris keegi 15. augustist kooliaastat ei alustata. "See oli huvitav mõte, aga mõtlesin, kas meil oleks seda vaja. Mis meil on jäänud tegemata? Teatris ja ekskursioonidel ei ole käinud. Kõike on võimalik tagantjärele teha – ja miks me peame augusti viimasel nädalal?" rääkis Polluks.

Õpilaste järeleaitamise kohta sõnas Aseri kooli direktor, et see ei jää kindlasti augusti viimastesse nädalatesse. "Praegu tegeleme sellega aktiivselt. Teeme tööd, oleme enda jaoks välja mõelnud parima plaani ja kõik toimib," ütles Polluks.

Täna on avalikku inforuumi jõudnud teema kohta mitu tõlgendust. Esiti anti teada, et muudatused toimuvad kooliaasta alguse kuupäevas.

Minister ütles hiljem, et üleriigilist suunist selle kohta, et kõik läheksid 15. augustil kooli, kindlasti plaanis ei ole. "Eriolukorra ajal suhtlesin aktiivselt lapsevanemate, õpetajate ja koolijuhtidega ning väga paljude muude teemade kõrval tuli jutuks ka küsimus, kas oleks võimalik alustada tänavu tegevustega koolis enne õppeaasta ametlikku algust. Liiatigi ei oleks see esmakordne praktika, selliseid erandeid on rakendatud ka varasematel aastatel – sellist võimalust põhikooli- ja gümnaasiumiseadus pakub," sõnas Reps. Ta lisas, et kindlasti on tegu võimaluse, mitte kohustusega. "Tänavusel erilisel aastal on selle võimaluse vastu rohkem huvi tuntud," lausus haridusminister.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles