Malle Leisi igavene suvi puhkeb Tallinna Portreegaleriis

Kultuuritoimetus
Copy
Malle Leisi näituse plakat
Malle Leisi näituse plakat Foto: Portreegalerii

Malle Leisi 80. sünniaastapäevale pühendatud näitusel Tallinna Portreegaleriis saab näha kunstniku õlimaale, akvarelle ja unikaalseid maalitud toole.

Malle Leisi (1940–2017) võib pidada Eesti kunstiklassika üheks säravamaks legendiks, kelle nimi ei vaja laiemale üldsusele tutvustamist. Paljude mällu on sööbinud Leis puhta värvikäsitluse ja selgete popilike kujunditega, mis väljenduvad nii tema maalikunstis kui ka graafikas. Õrnas tuules õõtsuvad kõrrelised, kirkates toonides puuviljad ja õiteilus natüürmordid on sümbolid, mis on saanud Malle Leisi kunsti esindavateks elementideks.

Oma unikaalset käekirja hakkas ta vormima juba 1960ndatel, olles seotud legendaarse kunstirühmituse ANK-64 tegevusega, kelle laiemaks ideeks sai tollase kunstikeele uuendamine ja kaasaegse kunsti ümbermõtestamine. Leisi rõõmus ja lilleline maailm, mida ta juba varases loomingus kujutas, oli ühelt poolt püüdlus astuda välja suletud ühiskonna kunstimaailma rangetest normidest ning otsida ilu ja vabadust. Teisalt avastas selle ajastu noor kunst läänemaailma trende ning püüdis omas süsteemis tõlgendada kapitalistliku ühiskonna hedonistlikku popkunsti, mis hakkas välismaa ajakirjade ja kunstiraamatute kaudu imbuma ka raudse eesriide taha.

Hipiajastu lapsena peegeldab Leisi looming helget ja värviküllast esteetikat, mis mõjub justkui igavesti kestev ja lõputa suvi, mis viib meid tagasi lapsepõlve, kus rohi oli rohelisem ja värvid kirkamad.

Samuti töötas Leis akvarellidega ja seda eriti hilisemas loomingus, kus on juba märgata ka rangetest struktuuridest ja konkreetsetest joontest vabanemist. Varasemast loomingust tuttavad natüürmordid lopsakate õite ja puuviljadega on saanud nüüd pehmema ilme ning muutunud märgatavalt ekspressiivsemaks.

Malle Leisi võib pidada ka oma põlvkonna üheks produktiivsemaks kunstnikuks – tema elutöö hulka kuulub enam kuni 50 isiknäitust Eestis ja välismaal, lisaks kuulumine mainekate muuseumide kollektsioonidesse ning arvukad preemiad ja äramärkimised. Ainsa Eesti kunstnikuna on tema töid müüdud ka Sotheby’si oksjonimajades. 2001. aastal pälvis ta Valgetähe IV klassi teenetemärgi.

Üks suurimaid Malle Leisi kollektsioone välismaal asub Zimmerli kunstimuuseumis USAs, kus on praeguseks 44 Leisi teost Norton Dodge’i kollektsioonist. Tema töid leiab ka Moskva Tretjakovi galerii kogudest, samuti New Yorgi moodsa kunsti muuseumist ja Kreeka rahvusmuuseumist Thessalonikis.

Eestis on Leis esindatud Eesti Kunstimuuseumi ja Tartu Kunstimuuseumi kogudes, samuti arvukates erakogudes. Näitus Tallinna Portreegalerii, Suur-Karja, 2, Tallinnas on avatud iga päev 15.00–20.00.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles