Reinsalu: plaan on juunis Euroopa riikides liikumine taasavada (7)

BNS
Copy
Urmas Reinsalu.
Urmas Reinsalu. Foto: Sander Ilvest

Välisminister Urmas Reinsalu sõnul on Baltimaade välisministrid üksmeelel, et juunist võiks Eesti, Läti ja Leedu elanikel taas avaneda võimalus liikuda Euroopa riikides Schengeni viisaruumis. 

Balti riikide valitsuste heaksiidu korral tähendaks see Reinsalu sõnul, et Baltimaade elanikele muutub juunis Euroopas võõrsile liikumine vabaks ja loomulikult ka naasmine kodumaale. «Teine otsus puudub karantiini. Praeguse ettepaneku järgi kohaldatakse karantiininõuet nendest riikidest tulijatele, kus nakatumise leviku koefitsent on viimase kahe nädala jooksul üle 15 inimese 100 000 inimese kohta,» ütles Reinsalu. 

Tema sõnul oleksid nendeks riikideks viimastel andmetel Taani, Holland, Hispaania, Itaalia, Luksemburg, Malta, Portugal, Iirimaa, Belgia, Suurbritannia ja Rootsi. «Ja kui nakkuskordaja kukub, siis kaob ära ka karantiini nõue,» ütles Reinsalu. Ta lisas, et sama kehtiks ka Eesti elanike puhul ehk kui nad käivad nendes riikides, siis nad peavad olema karantiinis. 

Reinsalu sõnul jääksid kehtima rahvusvahelise õhutranspordi piirangud.

Schengeni-välise liikumise ehk kolmandate riikide kohta märkis Reinsalu, et Euroopa ühise seisukoha järgi 15. juunini kehtib lukustuspõhimõte. «Ja sellest edasi vaadatakse, arutelud käivad. Meie lähtekoht on, et püüame Balti riikidega koos liikuda,» ütles Reinsalu. 

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles