Suveks prillidest vabaks 30 sekundiga ja puutevabalt. Kuidas see käib?

Copy
Foto: Shutterstock

Kevad ja suvi on väga populaarsed perioodid mil sajad prilli- ja läätsekandjad seavad sammud silmakliinikutesse, et segavatest abivahenditest vabaneda ja nautida suve prillivabalt! Mida pead teadma, kui soovid ette võtta silmade laseroperatsiooni ja saavutada suveks suurepärase nägemise? Vastuse annab Eesti juhtiv lasersilmakliinik KSA Silmakeskus.

On kindlad perioodid aastas, millal prillidest vabanemine on populaarsem ja selliseks perioodiks ongi tavaliselt kevad ja suvi. Põhjuseks mitmed elustiili ja mugavusega seotud eelised. “Väga paljud inimesed soovivad suveks oma nägemise tippvormi viia, et mugavamalt puhata või reisida. Teada on ka tõsiasi, et ilma prillide ja kontaktläätsedeta on vee- ja rannamõnud oluliselt nauditavamad, lisaks saab vabalt saunamõnusid harrastada. Ka spordi tegemist toovad paljud meie kliendid välja ühe põhjusena, miks silmad korda teha,” lausub KSA Silmakeskuse silmakirurg dr. Ants Haavel.

Vanasti levis arvamus, et kuudes, milles pole r-tähte, ei ole soovituslik teha operatsioone, lõikusi ja muid kirurgilisi sekkumisi. "See müüt on tekkinud ajast, mil polnud veel korralikke antibiootikume ja muid ravimeid, mistõttu suure kuumusega haavad ei paranenud nii kiiresti ja korralikult kui näiteks jahedal perioodil," ütleb dr. Haavel. Tema sõnul on tänapäeval aga olemas vajalikud ravimid, paremad tingimused ning kvaliteetsemad aparaadid, mis annavad head eeldused igasugusteks operatsioonideks ning lõikusteks ka kuumematel suvepäevadel.

"Meie KSA Silmakeskuses vabastame inimesi prillidest laseriga ning me ei kutsugi seda operatsiooniks, vaid protseduuriks. Põhjus selles, et laseriga ei tehta silma sisselõiget ning tänu sellele on paranemine ja taastumisprotsess turvalisem," selgitab dr. Haavel, kes kutsub Flow meetodit pigem laserprotseduuriks kui operatsiooniks.

Puute- ja lõikevabalt lühinägelikkusest vabaks

Lühinägelikkuse näol ei ole tegu silmahaigusega, vaid silma ehituse eripäraga. Lihtsalt öeldes on silm natukene liiga pikk ning selle tõttu murduvad valguskiired liiga tugevasti ja ei koondu mitte võrkkestal, vaid selle ees. Selle tõttu on lühinägelikkuse korral lähedale vaatamine hea, aga kaugele vaadates on objektid fookusest väljas ja udused.

Flow 2.0 laserprotseduuri näol on tegu puute- ja lõikevaba protseduuriga ning nägemist korrigeeritakse vaid laserkiire abil ilma silmale ühtegi lõiget tegemata. Ehk laserprotseduuri käigus lihvib laser sarvkesta pinda natuke õhemaks ja selle tulemusena vabanebki inimene lühinägelikkusest. 

Antud tehnoloogia eeliseks on silma säästev põhimõte. Kui mõelda korraks tavalise A4 printeri paberi peale, siis sellise paberi paksuseks on umbes 100 mikromeetrit. 1 dioptri lühinägelikkuse eemaldamiseks lihvib laser silma sarvkestalt 10 mikromeetrit ehk ühe kümnendiku A4 paberi paksusest. 6-dioptrilise lühinägelikkuse korral lihvitakse silma vaid 80 mikromeetri jagu.

Protseduuri tulemusena eemaldatakse ajutiselt silma pindmine epiteel, mis on meie organismi üks kiiremini taastuvaid kudesid ja kasvab tagasi 3 päeva jooksul. Pärast epiteeli taastumist on laserprotseduuri läbinud silm mikroskoobist vaadates täpselt selline nagu tavaline silm – ei ole lõikekohta ning silm talub hõõrumist, puudutust ja põrutusi nagu enne protseduuri.

30 sekundiga aastaid kestnud lühinägelikkusest vabaks

“Paljudele KSA klientidele on üllatuseks, kui kiiresti möödub laserprotseduuri tegemine tegelikult. Mida suurem on miinus, seda kauem protseduur kestab, aga keskmiselt töötab laser Flow 2.0 laserprotseduuri ajal ühe silma lühinägelikkusest vabastamiseks 15 sekundit ehk kahe silma puhul kokku vabastab laser patsiendi lühinägelikkusest keskmiselt vaid 30 sekundiga,” selgitab dr Haavel.

Tihti küsitakse ka, kuidas on võimalik protseduuri ajal silma lahti hoida või mis siis saab, kui protseduuri ajal laserist mööda vaadata. Paaniliselt ei pea kuhugi vaatama, sest Schwindi Amaris 1050RS laseril on 7-dimensiooniline silma jälgimissüsteem ja laser jälgib silma liikumist 1050 korda sekundis. See tähendab seda, et laser on alati inimesest kordades kiirem ja "püüab kinni" kõikvõimalikud silma liikumised. Laser teeb oma tööd mikromeetri täpsusega ja kõik on tema totaalse kontrolli all. Ainsaks ülesandeks protseduuri ajal on patsiendil vaadata laseris olevat rohelist tuld ja arstiga rahulikult juttu rääkida. 

Taastumiseks üks nädal

“Pärast laserprotseduuri läbimist palume varuda rahulikuks taastumiseks vähemalt ühe nädala. Sel ajal on oluline palju puhata, lasta silmadel rahulikult olla, mitte neid liigselt pingutada või stressi tekitavate tööasjadega maadelda,” selgitab dr Haavel. Nädala jooksul pärast protseduuri kehtivad mõned elustiilipiirangud – vältida tuleb intensiivset trenni või aktiivset tegevust ning saunas või spaas käimist. Kui nädal on möödas, võib jätkata absoluutselt kõigega, millega varasemalt – võib tagasi minna poksitrenni, sukelduma või langevarjuga hüppama, kartmata oma silmade pärast.

Silmaarst kuuleb sageli inimestelt, kuidas nad pärast silmade korda tegemist naudivad suvehommikutel ärkamist, olgu selleks siis suvilas, telgis, mõnel festivalil või vabas looduses. “Prillide või kontaktläätsede pärast pole vaja muretseda, lihtsalt avad silmad ja tervitad uut alanud päeva. Seega kui on soov suveks nägemine tippvormi viia, tasub tulla esimese sammuna laserprotseduuri sobivusuuringule. Uuringu käigus saab inimene teada, kas tema on sobilik kandidaat, et tänu Flow 2.0 laserprotseduurile lühinägelikkusest vabaneda!”

Soovid teada, kas oled sobilik Flow 2.0 laserprotseduuriks? Registreeri 50% soodsama hinnaga Flow 2.0 silmauuringule SIIN. Tegu on ülipõhjaliku silmauuringuga mis annab vastuse, kas oled laserprotseduuriks sobilik. Sind ootab lisaks optometristi konsultatsioon, 5* klienditeenindus ja mõnus atmosfäär.

Copy
Tagasi üles