Otsus ⟩ Eestis ei pea uuest nädalast karantiini jääma 24 riigist saabujad (2)

Loora-Elisabet Lomp
Copy
Piirikontroll Reisisadama D-terminalis.
Piirikontroll Reisisadama D-terminalis. Foto: Mihkel Maripuu

Praeguse seisuga ei pea Eestis karantiinis olema 24 riigist saabuvad reisijad. Sadamates ja lennujaamas tehakse endiselt piirikontrolli ning siis ka teavitatakse inimest karantiinikohustusest juhul, kui ta tuleb kõrge nakatumisega riigist ja peab jääma 14 päevaks isolatsiooni. 

Eile kiitis valitsus heaks Eesti piiride taasavamise alates 1. juunist Euroopa riikidest saabuvatele inimestele. Eestisse võivad tulla haigustunnusteta isikud, kes saabuvad Euroopa Liidu või Schengeni konventsiooni liikmesriigist või Suurbritannia ja Põhja-Iiri Ühendkuningriigist.

Nimekirja uuendatakse igal reedel ja see hakkab kehtima sellele järgnevast esmaspäevast. Praegu ei pea Eestis karantiini jääma Austriast, Bulgaariast, Hollandist, Horvaatiast, Islandilt, Itaaliast, Kreekast, Küproselt, Leedust, Luksemburgist, Lätist, Norrast, Poolast, Prantsusmaalt, Rumeeniast, Saksamaalt, Slovakkiast, Sloveeniast, Liechtensteinist ja Šveitsist, Soomest, Taanist, Tšehhist ja Ungarist tulijad. Tingimuseks on see, et inimene on nendes loetletud riikides viibinud 14 päeva vahetult enne Eestisse tulemist. Teave riikide ja karantiininõuete kohta Euroopast saabujatele asub välisministeeriumi lehel.

Välisminister Urmas Reinsalu (Isamaa) sõnul liigutakse reisimist puudutavate reeglite lõdvendamisel sammhaaval ning eeskätt peetakse silmas elanikkonna ohutust. «Praegu saame Eesti avada Euroopale. Millal saame taas tervitada inimesi kogu maailmast, on hetkel raske ennustada, sest kõik sõltub viiruse leviku arengutest,» lisas ta.

Siseminister Mart Helme (EKRE) tuletas meelde, et viirus ei ole kuhugi kadunud ning enda ja oma lähedaste tervise huvides tuleks asjatut reisimist vältida. «Jätkame Eesti sadamates ja lennujaamades lähteriigi põhist piirikontrolli ning teavitame kõrge nakatunute suhtarvuga riikidest saabujaid 14-päevasest karantiinikohustusest,» lisas siseminister.

Kes peavad püsima Eestis karantiinis?

Eestisse reisija karantiinikohustus sõltub sellest, kas riigis, kust inimene tuleb, on koroonaviirusesse nakatunute suhtarv suurem kui 15. See tähendab, et lähteriigis peaks nakatunuid olema 15 või vähem inimest 100 000 elaniku kohta viimase 14 päeva jooksul. Inimesed, kes saabuvad Eestisse kõrgema nakatunute suhtarvuga riigist peavad Eestisse jõudes jääma kaheks nädalaks karantiini.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles