Poola vahistas kildagaasijuurdlusega seoses seitse inimest

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gaasitoru.
Gaasitoru. Foto: SCANPIX

Poola võimud vahistasid teisipäeval pealinnas Varssavis kildagaasiuuringutega seotud korruptsioonijuurdluse käigus seitse inimest.

Julgeolekupolitsei teatel võeti vahi all kolm keskkonnaministeeriumi ametnikku, üks riikliku geoloogiainstituudi töötaja ja kolm inimest, kes töötasid ettevõtete heaks, millele riik oli andnud loa kildagaasi puurida.

Kahele ministeeriumiametnikule on esitatud korruptsioonisüüdistus ja neid võib oodata kuue kuu kuni kaheksa aasta pikkune vanglakaristus, ütles prokurör Waldemar Tyl Poola uudisteagentuurile PAP.

Poola keskkonnaministeerium on väljastanud viimastel aastatel üle saja puurimisloa. Neid on saanud teiste seas näiteks Exxon Mobil, Chevron ja ConocoPhillips, aga ka poolakate energiakontsern PKN Orlen.

USA energiainfoameti värske uuringu kohaselt on Poolal Euroopa suurimad kildagaasivarud, kokku 5,3 triljonit kuupmeetrit.

Viie aasta veel vähetuntud kildagaasi peetakse suure potentsiaaliga energiaallikaks, kuid selle puurimine kätkeb keskkonnariske.

Poola peaminister Donald Tusk on öelnud, et riik plaanib alustada kildagaasi kommertstootmisega 2014. aastal, mis aitaks vähendada sõltuvust kodumaisest kivisöest ja Vene maagaasist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles