Loe, mida kõike aurutitega teha saab

Copy
Foto: Goldstar Eesti OÜ

Kui paljudes kodudes puhastatakse põrandaid tolmuimeja ja mopiga, millele on tõenäoliselt juurde vaja ka ämbrit, siis tänapäeval saab need kõik edukalt asendada ühe kodumasinaga — aurutiga.

Polti ja Mamibot brändide esindaja Maarius Tiitsi sõnul saab peamiselt eristada kahel põhimõttel toimivat aurutit: neid, millest tuleb märga auru ning neid, millest tuleb kuum ja kuiv aur. Viimase eeliseks on see, et ta ei jäta pindu märjaks, mistõttu sobib see hästi mööbli puhastamiseks. Sõltuvalt eesmärgist ja eelarvest on tänapäeval poodides juba suur hulk auruteid, millega lihtsalt, kiiresti ja tõhusalt määrdunud pindu puhastada, aga ka selliseid, mis samal ajal tolmu imevad. Nii ei pea kodus olema igaks otstarbeks spetsiaalne vahend, vaid piisab ühest. Aurupuhastussüsteemid kuumutavad auruboileris olevat vett — nii tekivad boilerisse rõhk ja kuum aur ning kui aurupuhastussüsteemiga näiteks vaipu või diivaneid puhastada, saab masin sügava pinnase seest tolmu ja mustuse kätte. Alljärgnevalt olemegi välja toonud mõned näited, mida aurutitega lihtsa vaevata puhastada saab.

Määrdunud ja tolmused pinnad

Kõik, kes on põrandaid tavalise mopiga pesnud, teavad, kui tüütu on veeämbri tassimine ja tõenäoliselt on nii mõnelgi korral moppi välja väänates ämber ka ümber läinud. Selle kõik võid aga unustada spetsiaalse aurumopiga. See koosneb laadimisalusest, mis aurutab ja desinfitseerib puhastuslappi ning kergest liikuvast juhtmevabast mopist. Kõrge surve ja temperatuuriga kuiv aur eemaldab mustuse, ebameeldivad lõhnad ja tolmulestad, mistõttu sobib see eriti hästi ka allergikutele. Oma ehituselt pääsed sellega hästi sinna, kuhu muidu tavalise mopiga ligi ei saa. Pealegi võib üsna kindlalt väita, et aurutid sobivad iga pinnase jaoks: olgu põrand puidust, plaaditud või linoleumiga kaetud.

Seinad ja vannitoa vuugivahed

Aga põrandapindadega aurutid ei piirdu. Nendega saab tõhusalt puhastada ka plaaditud ja värvitud seinu. Tapeeditud seinu muidugi kuuma auru tõttu puhastama hakata ei maksa, ehkki julgemad on masinat katsetanud näiteks tapeedi seinast maha võtmisel. Väga edukalt võib masin olla abiks vannitoas, kus seinad kiiresti määrduvad. Kui kasutad selleks aurumoppi, saab selle vart pikendada selliselt, et mopp pääseks ligi ka kõrgematele piirkondadele, kuhu muidu on keeruline saada. Tänu kuumusele kuivavad seinad kiiresti, ei jäta triipe ega tõmba ka enda järel tolmu, mis tavaliste tolmulappidega puhastades kipub juhtuma. Aga aurutitega saab hõlpsasti puhastada ka vannitoa vuugivahesid, vaheta ainult otsikut ja spetsiaalsed ümmargused harjad võivad määrdunud hallid vuugivahed mitme tooni võrra heledamaks teha.

Riietelt kortsud välja!

Spetsiaalselt riietele mõeldud auruteid on ka erinevaid. On selliseid pisemaid, mida saab kasutada riidepuul rippuvatelt riietelt kortsude eemaldamiseks, aga on ka aurul põhinevad triikimissüsteeme, mis on üldjuhul suurema aluse ja veepaagiga. Pane masin käima, rõivaese triikimislauale, triikraud õrnalt riide vastu ja ka kõige jonnakam korts saab välja aurutatud. Aga see toimib ka siis, kui kangast puutumata riidepuul rippuva rõiva kortsule aur suunata — kortsud kaovad sekundiga. Auruga triikimise eeliseks on ka näiteks see, et see ei jäta varrukatele soovimatuid triikimisjärgi ja oskab tihtipeale märku anda, kui on vastavalt soovitud materjalile õige kuumus saavutatud — nii ei pea sa muretsema, et võid mõne ilusa riideeseme kogemata ära rikkuda. Küll aga tasub eelnevalt riide pealt vaadata, kas see materjal kannatab kuuma auru.

Veel võimalusi

Aga aurutiga võid puhtaks saada ka terrassi ja terrassimööbli, traataia, autorehvid ja -istmed, tualetid ja nende lähiümbruse, külmiku, ahju, tolmused kunsttaimed, madratsid, lemmikloomade pesad ja mänguasjad. Aurutiga saad pesta ka aknaid, uksi ja peegleid, kuid pane tähele, et seda ei tasuks külmal klaasil katsetada, kuna kuum aur võib klaasi praod tekitada. Aga auruti võib aidata lahti saada ka lubjakivijääkidest.

Üldiselt saab tänapäeval aurutitega puhastada pea kõiki materjale ja pindu, kuid ennekõike on need mõeldud vaipade, põranda ja tekstiilide puhastamiseks. Mõtle läbi, milleks sina eelkõige aurutit vajad, seejärel uuri erinevaid võimalusi, konsulteeri spetsialistiga, kes oskab kindlasti öelda ka, milliseid pindu auruga puhastada ei tasuks ning seejärel ülejäänu osas: head katsetamist!

Copy
Tagasi üles