Lõuna-Korea eraldab viiruskriisitoetusena 26 miljardit eurot

BNS
Copy
Lõuna-Korea president Moon Jae-in  Daegu linnas tervishoiualasel kohtumisel.
Lõuna-Korea president Moon Jae-in Daegu linnas tervishoiualasel kohtumisel. Foto: Wang Jingqiang via www.imago-images.de/imago images/Xinhua

Lõuna-Korea valitsus esitas kolmapäeval oma seni suurima toetuspaketi kava, millega aidata jalule koroonaviiruse leviku tõttu seiskunud majandust.

Viiruse tõttu on maailma suuruselt 12. majandust tabanud aasta esimese kvartali lõikes mulluse sama ajaga võrreldes 1,3 protsendine langus. Tegemist on suurima sisemajanduse kogutoodangu langusega pärast 2008. aastat, mil languse põhjus oli üleilmne finantskriis.

President Moon Jae-ini valitsuse 35,3 triljoni woni (26 miljardi euro) suurune abipakett on juba kolmas toetusmeede viiruse tekitatud kahju likvideerimiseks, märtsis ja aprillis eraldas valitsus vastavalt 11,7 ja 12,2 triljoni woni ulatuses abi.

Suure tõenäosusega leiab eelnõu parlament heakskiidu, kuna Mooni Demokraatlikul parteil on seal enamus.

Paketi eesmärkide hulgas on luua muuhulgas ka 550 000 uut töökohta, märkis rahandusministeerium.

Lõuna-Korea oli üks enim kannatada saanud riike väljaspool Mandri-Hiinat esimeste koroonaviiruse kollete tekke ajal. Ehkki kohustuslikku liikumispiirangut Soul ei kehtestanud, jälgiti märtsist alates siiski suuresti sotsiaalse distantseerimise reegleid.

Lõuna-Korea Pank ennustas läinud nädalal, et majanduslangus 2020. aastal on 0,2 protsenti, veel veebruaris prognoosis pank 2,1 protsendi suurust kasvu.

Rahvusvaheline Valuutafond (IMF) prognoosib maailmamajandusele kolme protsendi suurust langust ning märkis, et tegemist on suure depressiooni järgselt suurima tagasilöögiga.

IMF-i prognoosi kohaselt kahaneb Lõuna-Korea majandus sel aastal 1,2 protsendi võrra.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles