Rumeenia kohus keelas hulkuvate koerte magamapaneku

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hulkuv koer Bukaresti triumfikaare ees.
Hulkuv koer Bukaresti triumfikaare ees. Foto: SCANPIX

Rumeenia põhiseaduskohus lükkas täna tagasi kahe kuu eest parlamendis vastu võetud seaduse, mis lubas hulkuvaid koeri magama panna, kirjutab uudisteagentuur AFP.


Kohus leidis, et seadus rikub mitut põhiseaduse artiklit. Selle kohaselt võisid omavalitsused koerte varjupaika sattunud täiskasvanud loomad magama panna, kui 30 päeva jooksul omanik järele ei tulnud ega ka mõni teine inimene seda peni endale võtnud.

Seaduse vaidlustas rohkem kui sada opositsiooni kuuluvat parlamendisaadikut ja mitu loomakaitseorganisatsiooni. Nad leidsid, et koerte steriliseerimine oleks humaansem ja odavam kui magamapanek.

«See on väga hea otsus,» kiitis kohut Marcela Paslaru loomaõiguslaste organisatsioonist Cutu-Cutu. «Me loodame, et seadusandjad leiavad parema, mittevägivaldse viisi hulkuvate koerte tänavailt kõrvaldamiseks.»

Seaduse koostasid valitsevad liberaaldemokraadid. Nende hinnangul elab ainuüksi pealinnas Bukarestis umbes 100 000 hulkuvat koera. Loomaõiguslaste väitel on peremeheta penisid pealinnas umbes 40 000. Tunamullu sai Bukarestis koertelt hammustada 12 000 inimest.

Aastatel 2001-2007 pandi Bukarestis magama umbes 145 000 koera, siis aga võeti vastu seadus, mis keelas hulkuvate loomade tapmise.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles