10 põhjust, miks õppida TÜ Viljandi kultuuriakadeemias

Copy
Foto: Sadu-Triste Juurikas

Kultuuriakadeemia tulevane direktor Juko-Mart Kõlar nimetab 10 põhjust, miks võiksid õppida just TÜ Viljandi kultuuriakadeemias.

1. TÜ VKAs õpid süvitsi tundma ja looma oma kultuuri.

Mitmed kultuuriakadeemias õpetatavad erialad on ainulaadsed kogu maailmas – need on osake sinu ja minu, meie kõigi loost, ühendades nutikalt pärimuse tänapäevaga. Kuidas sulle meeldiks õppida rahvuslikku tekstiili, ehitust või metallitööd? Võib-olla kutsub sind hoopis pärimusmuusika, tantsukunsti või visuaaltehnoloogia poole? Äkki seostub sinu tee näitlemise, lavastamise või muusikaproduktsiooniga? Vahest meeldib sulle hoopis loovaid protsesse juhtida, loovettevõtluses kätt proovida, kultuuri korraldada või noortega seikluskasvatust läbi viia? Kõike seda saad õppida TÜ Viljandi kultuuriakadeemias, lõpetamise krooniks mainekas Tartu Ülikooli diplom.

Kärt Petser

2. Ise tegemine ja õppimine läbi praktika.

Paljud sisseastujad tulevad kultuuriakadeemiasse otse keskkoolist, selja taga kaksteist aastat koolipingis istumist ja teoreetilist õpet. Kultuuriakadeemia on nagu värske õhk, kus saad õppimise ühendada praktilise tegevusega; teha midagi ise oma kätega, koos teistega, kogemust reflekteerida ja saada tagasisidet Eesti parimatelt praktikutelt. Kõik kultuuriakadeemia õppekavad sisaldavad vähemalt 30 ainepunkti ulatuses praktikat, õppimine läbi praktilise tegevuse on üks kultuuriakadeemia alustaladest.

3. Kultuuriakadeemia annab sulle palju rohkem kui lihtsalt töökoha.

Jah, kultuuriakadeemia lõpetajatel on suur kutsekindlus – see tähendab, et soovi korral leiad endale erialase töö. Kuid mis veelgi olulisem, meie lõpetajate valikud on palju avaramad ja ei piirdu kindlasti ühe spetsiifilise kutsevalikuga: kõigis meie õppekavades on loovust, individuaalset ja kriitilist mõtlemist ning efektiivset tiimitööd sisaldavad õppeained, mis aitavad kiiresti kohanduda ja tõhusalt hakkama mistahes erialal. Kultuuriakadeemia lõpetaja mõistab ja oskab loovaid protsesse juhtida, ta on võimeline looma töökoha nii endale kui ka teistele enda ümber.

Martin Kosesson

4. Tuled õppima ühte loovat ala, puutud kõigi teistega lähedalt kokku.

Kultuuriakadeemiale on alati omane olnud ühine tegemine ning tihe läbikäimine teiste erialade üliõpilaste ja õppejõududega. Harvad pole juhud, kus kultuuriakadeemiasse tullakse õppima ühte eriala, kuid avastatakse enda jaoks inspireeriv kõrvaleriala – see tuleb välja just ühiste tegevuste käigus nagu näiteks kontsertide, etenduste, näituste või festivalide korraldamine. Kultuuriakadeemias on suur, ühtne ja üksteist toetav õppejõudude ja üliõpilaste kogukond, kus ühised tegevused on pigem reegel kui erand.

5. TÜ VKA lõpetajad on oma ala visionäärid, kes loovad uusi žanre, stiile ja brände.

Kultuuriakadeemiast on välja kasvanud mitmed eesti kõige omanäolisemad loovisikud ja artistid, kes ühendavad nutikalt pärimuskultuuri kaasaegsete tehnoloogiate ja globaalse haardega – mõtle näiteks rahvusvaheliselt tuntud artistidele nagu Trad.Attack! ja Maarja Nuut või ainulaadsele moeetendusele OmaMood, mis ühendab traditsioonilise käsitöö trendika kõrgmoega. Kultuuriakadeemias on sinu ümber loovad ja inspireerivad inimesed, kellega koos maailma muuta.

6. Viljandis on aega süveneda.

Kui suurlinnad on täis sagimist, müra, logistikat ja lõputuid pakkumisi, siis Viljandis on suurepärased võimalused süvitsi minna. Kultuuriakadeemia unikaalne õpikeskkond koos erinevate stuudiote, käsitöökodade, harjutusklasside ning erinevate muusika-, teatri- ja tantsusaalidega loob suurepärased eeldused selleks, et saaksid kõik segavad tegurid kõrvale jätta ning pühenduda sügavuti enda loomingule või uurimistööle. Keskpäraseid ja suurepäraseid tulemusi eristab sageli just pühendumise aste ja detailide läbimõeldus – Viljandis on olemas kogu vajaminev infrastruktuur ning sul on aega süvitsi minna.

Pille Kannimäe

 

7. Kultuuriakadeemia on kõige ettevõtlikum loov kool Eestis.

Kõik kultuuriakadeemia üliõpilased läbivad 12-ainepunktise loomeettevõtluse mooduli, mis ühendab loomingulised ideed praktiliste lahendustega. Me üksnes ei teoretiseeri, vaid viime enda loovad ideed ka päriselt ellu – ainult nii saame praktilisi kogemusi, mis võimaldavad hilisemas elus hakkama saada ja ettevõtlike loovisikutena tegutseda. Kõigist loojatest ei pea saama ettevõtjaid, kuid oskus mõista ja juhtida loovaid protsesse ning teha efektiivselt tiimitööd loob tugeva konkurentsieelise mistahes erialal.

8. Kultuuriakadeemias saad õppida töö kõrvalt.

Mitmed meie õppekavad saab edukalt läbida sessioonõppe vormis, mis sobib eriti hästi neile, kes juba töötavad, on lastega kodus või eelistavad lihtsalt paindlikumat õppevormi. Sessioonõppes on iseseisva töö osakaal suurem, kuid sinu valikud õppimise aja osas selle võrra paindlikumad ja muu eluga paremini ühildatavad.

Ako Lehemets

9. Viljandi on stressivaba, idülliline ja looduskeskne linn, kus kõik käe-jala ulatuses.

Sinu ülikooliõpingud peaksid olema huvitavad, kasulikud ja stressivabad. Ära kuluta enda noorust ummikutes ja müra keskel, vaid naudi tervislikku, inspireerivat ja stressivaba õpikeskkonda. Ürgsed lossimäed, maaliline Viljandi järv ja salapärane vanalinn koos kohvikute-restoranidega asuvad kõik akadeemiast viie minuti kaugusel. Enamik üliõpilasi elab koolist 5-10 minutise jalutuskäigu kaugusel. Mõtle selle peale – sa saad viie minutiga läbi värske õhu kooli jalutada!

10. Kultuuriakadeemia on lähedal – Viljandisse viivad mugavad ja kiired rongi- ja bussiühendused.

Käisin ise sel õppeaastal igal nädalal kaks-kolm korda rongiga Tallinnast Viljandis; sain mugava, vaikse ja kiire rongisõidu ajal rahulikult töötada. Rongijaama viib kultuuriakadeemiast imeilus 15-minutine jalutuskäik läbi pargi; bussijaam asub praktiliselt akadeemia kõrval. Nii et kui tekib soov vahepeal vanemaid või sõpru külastada, on kiired ja mugavad transpordiühendused vahetus läheduses.

Tutvu õppimisvõimalustega TÜ Viljandi kultuuriakadeemia kodulehel: www.kultuur.ut.ee.

 
Copy
Tagasi üles