Uued nakatumised on turismihooaja eel Kreekale hoiatuseks

Postimees
Copy
Glyfada rand Ateena lähedal.
Glyfada rand Ateena lähedal. Foto: Vassilis Rempapis via www.imago-images.de/imago images/ANE Edition/Scanpix

Kõrged Kreeka ametnikud on mures uute koroonaviirusesse nakatumiste üle vaid nädal enne turismihooaja avamist, kirjutab AFP.

Eelmisest neljapäevast kuni eilseni avastati riigis 97 uut nakatumist, neist kolmandiku moodustasid mõnest võõrriigist saabunud välismaalased, teatas tervishoiuministeerium. Selle ajavahemiku jooksul registreeriti kaks surmajuhtumit.

«Eksivad need, kes arvavad, et me oleme viirusest lahti saanud,» ütles kodanikukaitse aseminister Nikos Hardalias. «Peame olema valvsad ja austama meetmeid, mis on viiruse leviku tõkestamiseks kehtestatud,» ütles ta ajakirjanikele.

Alates järgmisest esmaspäevast on Ateena ja Thessaloniki lennujaamadel lubatud vastu võtta turiste umbes 30 riigist, millest suurema osa moodustavad ELi liikmesriigid. Ühtlasi tähendab see turismihooaja avamist. Kohalikud lennujaamad võib avada 1. juulil.

Kreeka välisministeeriumi teatel ollakse praegu veel riigi turistidele avamise esimeses faasis, mille käigus lubatakse rahvusvaheliste lendude maandumine vaid Ateena lennujaamas. Kõiki riiki sisenejaid testitakse ning öö tuleb neil veeta määratud hotellis. Kui test osutub negatiivseks, on reisijal kohustus nädal aega karantiinis olla. Positiivse testi korral jääb ta kaheks nädalaks järelevalve alla karantiini. Järgitakse Euroopa Komisjoni soovitust piirata kuni 15. juunini mittevajalikke reise kolmandatest riikidest.

15. juunil algavat teist faasi nimetab välisministeerium nn sillafaasiks, mille käigus on Kreekasse lubatud 30 välisriigi kodanikud, keda testitakse pisteliselt. Kuigi 1. juulist lubatakse lennud kõikidesse Kreeka lennujaamadesse, hoiatab välisministeerium, et teatud riikidest pärit reisijatele võidakse hiljem kehtestada lisapiirangud.

Seni on Kreekas registreeritud 3049 koroonaviiruse juhtumit ja 182 koroonasurma. Teiste ELi riikidega võrreldes nähti Kreekat pigem eduloona, kuna haiglate ülekoormust suudeti vältida. Nüüd avastatud 97 juhtumist 29 leiti Kirde-Kreeka Xanthi regioonist, mida viirus tabas aprillis.

Tervishoiuministeerium on teatanud, et jätkab siiski viirusega seotud igapäevaste andmete edastamist. Eelmisel nädalal lõpetati ajutiselt statistika avaldamine, kuna igapäevaste uute nakatumiste arv kukkus alla viie.

Kreeka alustas riigi taasavamist 4. mail pärast kuus nädalat kestnud rangeid piiranguid. Kohvikud ja baarid on kaks nädalat avatud olnud, kuid sotsiaalse distantseerimise reeglite järgimisel on esinenud probleeme. Eelmisel nädalal sulgesid võimud Mykonose saarel asuva baari ja tegid omanikule 20 000 euro suuruse trahvi, kuna ta ei taganud sotsiaalse distantseerimise reeglite täitmist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles