Malta jagab majanduse päästmiseks kodanikele vautšereid (1)

Postimees
Copy
Välikohvik Vallettas.
Välikohvik Vallettas. Foto: Jonathan Borg/ZUMAPRESS.com/Scanpix

Koroonaviiruse pandeemia järel taastumise nimel on Malta valitsus otsustanud oma kodanikele laiali jagada vautšerid, mida kohalikes ettevõtetes realiseerida saab, vahendas Times of Malta.

Malta valitsuse taastumiskava näeb kõigile üle 16-aastastele kodanikele ette viis 20-eurost vautšerit, teatas eile peaminister Robert Abela. Neli neist saab ära kasutada hotellides, baarides ja restoranides, üks vautšer on lubatud realiseerida mõnes jaekaupluses, mis pandeemia tõttu suletud oli.

Kuna turism moodustab Malta sisemajanduse kogutoodangust umbes 15 protsenti, aga pandeemia on suvistele plaanidele hoobi andnud, loodetakse siseturismi hoogustamise abil ettevõtteid aidata. Malta avab 1. juulil piirid 17 Euroopa riigi kodanikele, teiste seas ka eestlastele. Naabrusest asuvast Itaaliast lubatakse Maltale esialgu inimesi vaid Sardiinia ja Sitsiilia piirkondadest.

Vautšerite jagamine on vaid üks osa Malta taaskäivitusplaanist, mis läheb valitsusele hinnanguliselt kokku maksma 900 miljonit eurot. Abela kinnitas pressikonverentsil, et meetmete rakendamiseks kasutatakse Malta enda vahendeid, mitte raha, mida võidakse Euroopa Liidu taastusfondist saada.

Robert Abela.
Robert Abela. Foto: Jonathan Borg via www.imago-images.de/imago images/Xinhua/Scanpix

Päästepakett kannab nime «Parem homne» ja selle eesmärgiks on aidata saareriigi majandusel ja kodanikel Covid-19 mõjust taastuda. Näiteks langetatakse skeemi kohaselt kütusehindasid seitsme sendi võrra. Times of Malta teatel hakkab bensiiniliiter maksma 1,34 eurot ning diislikütus 1,21 eurot.

Paketi abil loodetakse elustada ka kinnisvaraturgu ja seetõttu vähendatakse makse, mis kaasnevad eluaseme ostu või müügiga.

Lisaks suurendatakse madala sissetulekuga perede toetusi ning lapsetoetusi.

Valitsus lubas hüvitada 2000 eurot paaridele, kes pidid Covid-19 pandeemia tõttu edasi lükkama pulmad. Ühtlasi eraldatakse kolm miljonit eurot valitsusvälistele organisatsioonidele ning kaks miljonit eurot vanadekodudele.

«Iga päev loeb. Me teeme need meetmed teatavaks praegu, et sisendada kindlustunnet tuleviku osas. Inimesed teavad, mis olukorras nad on, kõik saavad midagi,» sõnas peaminister.

Maltal on kokku tuvastatud 632 koroonaviiruse juhtumit, viirus on riigis nõudnud üheksa inimelu. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles