Kondase keskuses tuleb uus näitus

Sakala
Copy
«Suveõhtu ööbikulaul», 1960. aastad
«Suveõhtu ööbikulaul», 1960. aastad Foto: Erakogu

Neljapäeval, 11. juunil kell 17 avab Kondase keskus Kaljo Simsoni näituse «Muinasjutuline ilu ja seosed, mida inimene oma arengus läbi elab». 

Keskuse juhataja Mari Vallikivi märgib näitust tutvustades, et Kaljo Simson (1929–2017) oli universumikunstnik ja värvišamaan ning naivism kui nähtus ärritas teda.

Simson lõpetas 1970. aastal ERKI-s arhitektuuri eriala. Arhitektina ta end ei teostanud, küll aga maalikunstniku ja leiutajana. 1970. aastate algusest elatus ta lasteaedades laste portreede joonistamisest, ühtekokku valmis mitmel aastakümnel tuhandeid portreid.

«Simsoni elu ja loomingut on keeruline teineteisest lahutada. Looming ei mahtunud Nõukogude Eesti kunsti peavoolu ega ka mugandatud lääne kunstisuundade ehk alternatiivse kunsti raamidesse. Simson otsis ideaale mujalt – universumiavarustest. Tema kriteeriumideks sai oskuste täiuslikkus ja muinasjutulise ilu taotlus,» kõneles Vallikivi. «Universumi kunst avaldus parimal viisil Simsoni filosoofilise sisuga ühtse terviku moodustavas sarjas «Silma profiil», millest on Kondase keskuses eksponeeritud peaaegu kõik teosed.»

Simsoni erakordset elu, vähe tuntud loomingut ja võõristust tekitanud kunstnikupositsiooni tutvustav väljapanek püüab vabaneda nii mõnestki aastatel 1950–1980 Eesti kunstikäsitluses valitsenud stereotüüpsest hoiakust.

Näitus jääb avatuks 27. septembrini. Seda toetab Eesti kultuurkapital. Kondase keskus tänab Kaljo Simsoni tütart Helena Treid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles