Kaitseminister seab Soome kriisivarude ameti Eestile eeskujuks

Brita-Maria Alas
Copy
Kaitseministri külastus Soome 10.06.
Kaitseministri külastus Soome 10.06. Foto: Kaitseministeerium

Kaitseminister Jüri Luik külastas kolmapäeval Soome kriisivarude ametit, et tutvuda põhjanaabrite plaanidega, tagamaks kriisi ajal riigiüleselt vajalikud ressursid ja vahendid. Minister kohtus Soome kaitsevägede juhataja kindral Timo Kivineniga ja külastas kaitseväe akadeemiat Santahamina saarel.

Eesti plaanib samuti luua kriisivarude agentuuri ning üheks eeskujuks on Soome vastav amet. Soome kriisivarude ameti juht andis Eesti kaitseministrile ülevaate, kuidas Soomes varude tagamine korraldatud on. 

Ta selgitas, et varude kogumine on küll hädavajalik, kuid kriisi ajal peavad olema tagatud ka kindlad tarneahelad ning tootmise võimekus, et vajadusel kiiresti varusid täiendada.

«Tänane kohtumine Soome kriisivarude ametis oli äärmiselt vajalik, paljutki soomlaste kogemusest annaks ka Eestis rakendada. Siinse kriisivarude ameti töös on ka sarnasusi Eesti kaitseinvesteeringute keskuse tööga, mis allub kaitseministeeriumile.  Nende kahe ameti eeskuju tasub Eesti riigiülese kriisivarude agentuuri loomisel kindlasti jälgida,» ütles Luik.

Viirusepuhangu üheks õppetunniks on olnud riigiüleselt vajaliku varustuse, eelkõige isikukaitsevahendite olemasolu ning võimekus neid kiiresti juurde toota ja hankida. Sellest tulenevalt on valitsus arutamas ettepanekut luua Eestis kriisivarude agentuur.

Soome kaitseväe juhatajaga arutati regionaalset julgeolekut ja kahepoolset kaitsekoostööd. Kaitseväe akadeemias külastas minister akadeemia kadettide staabiõppust ja kohtus akadeemias õppiva Eesti ohvitseri kolonelleitnant Viktor Kalitskiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles