Riigikogu andis ravimiseadusele rohelise tule

Brita-Maria Alas
Copy
Ravimiamet kinnitab, et ravimeid jagub. Foto on illustratiivne.
Ravimiamet kinnitab, et ravimeid jagub. Foto on illustratiivne. Foto: Sander Ilvest

Riigikogus läbis kolmapäeval esimese lugemise ravimiseaduse eelnõu, mille eesmärk on lihtsustada kõlbmatute ravimite vastuvõtmist ja käitlemist, lihtsustada ravimite sisse- ja väljaveolubade regulatsiooni ning parandada üldist apteegiteenust.

Riigikogu sotsiaalkomisjoni esimehe Tõnis Mölderi sõnul tõstavad muudatused ravimipoliitika kvaliteedi taset. «Tõhusatel, ohututel ja mõistlikult kasutatud ravimitel on meie elus oluline roll. Esiteks aitavad need lahendada paljusid terviseprobleeme ja parandada meie elukvaliteeti, kuid teisalt säästa ka haiglaraviga seotud kulutusi,“ ütles Mölder. «Ravimid peavad olema järjepidevalt kättesaadavad, kindla kvaliteediga ning taskukohase hinnaga.»

Eelnõu seletuskirja järgi lihtsustatakse ühe punktina kõlbmatute ravimite märgistamist ja nende tagastamist. «Edaspidi on kõikidel inimestel võimalik jätta vananenud ja kõlbmatud ravimid apteegi müügisaalis olevasse kogumisanumasse. Inimestel pole enam muret, mida oma vanade ravimitega peale hakata ning lisaks ei satu ravimid keskkonda,» ütles Mölder.

«Samuti on seaduse jõustumise järel võimalik tuua elupäästval eesmärgil erandkorras Eestisse müügiloata innovaatilisi ravimeid juba ravi kliiniliste uuringute staadiumis. Näiteks patsiendid, kes põevad kroonilist või raskelt kurnavat haigust või kelle haigust peetakse eluohtlikuks ja keda ei ole võimalik müügiloa saanud ravimitega rahuldavalt ravida,» lisas Mölder.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles