Riigikogu astus esimese sammu tubakavedelike aktsiisi peatamiseks (1)

BNS
Copy
Tõestatult on e-sigaret 95% vähem kahjulik kui tavasigaret. E-sigarettidel on oluline roll inimeste suitsuvabaks jäämisel, sest e-sigareti kasutamisel säilib suitsetamisele iseloomulik tegevus ja nikotiin.
Tõestatult on e-sigaret 95% vähem kahjulik kui tavasigaret. E-sigarettidel on oluline roll inimeste suitsuvabaks jäämisel, sest e-sigareti kasutamisel säilib suitsetamisele iseloomulik tegevus ja nikotiin. Foto: E-sigareti Kaupmeeste Liit

Riigikogus läbis esmaspäeval esimese lugemise aktsiisiseaduse muudatus, mis näeb ette tubakavedeliku aktsiisi kogumise peatamise kaheks aastaks.

Seadusemuudatuse eesmärk on ohjata piirikaubandust ja salaturgu - muudatuste jõustumine on kavandatud tänavu 1. detsembriks.

«E-sigareti vedelike aktsiisi kogumise peatamine annab kaupmeestele võimaluse vähendada toodete hinda ning vähendada nii piirikaubandust ja salaturgu. Arengud salaturul on eriti murettekitavad, sest tihti on nii ostjateks kui ka müüjateks alaealised, kes ei tohiks neid tooteid kätte saada. Lisaks ei saa kindel olla salaturul müüdavate e-vedelike päritolus ja kas need tegelikult üldse sobivad e-sigaretis kasutamiseks,» ütles riigikogu suitsuvaba Eesti toetusrühma esimees Tarmo Kruusimäe.

Alates 2018. aastast on Eestis kehtinud tubakavedeliku aktsiis 0,2 eurot ühe milliliitri kohta. Lätis on kehtestatud tubakavedelikule aktsiisimäär, mis 0,01 eurot milliliitri kohta ning sellele lisandub 0,005 eurot iga milligrammi nikotiini kohta. 10-milliliitrisele e-sigareti vedelikule, milles on 1 milligramm nikotiini milliliitri kohta, kehtib Eestis aktsiis 2 eurot ja Lätis 0,15 eurot.

Kruusimäe lisas, et kuna aktsiisilangetus on kavandatud kaheks aastaks, tuleb riigikogul otsida ka pikaajalisi lahendusi. «Me ei taha kahe aasta pärast jõuda tagasi olukorda, kus lokkab salaturg ja piirikaubandus. Pikema lahendusena on arutelu all olnud e-sigareti vedeliku aktsiisimäära vähendamine ja ainult nikotiiniga e-vedelike maksustamine. Kuna eelnõu menetlemine jätkub sügisel, siis on vahepeal võimalik teha täiendavaid analüüse pikaajalise lahenduse leidmiseks,» ütles ta.

Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna fraktsiooni, Eesti Keskerakonna fraktsiooni ja Isamaa fraktsiooni algatatud alkoholi-, tubaka-, kütuse- ja elektriaktsiisi seaduse muutmise seaduse eelnõu näeb ette peatada kaheks aastaks tubakavedeliku aktsiisi kogumine, mille eesmärgiks on ohjata piirikaubandust ja salaturgu. Lisaks e-sigareti vedelike aktsiisist vabastamisele kiitis riigikogu mais heaks seaduse, millega lubati Eestis kuumutatavate tubakatoodete müük.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles