Juust pannile!

Tuuli Mathisen
, toiduteemal.blogspot.com.ee
Copy
Foto: Tuuli Mathisen

Igaüks on valmistanud või vähemalt söönud pannil särisevat muna või grillinud kuumadel sütel vardasse aetud liha, kuid grillitud või praetud juust ei pruugi kõigile tuttav olla. Tunnistust annab sellest kasvõi napp praejuustude valik meie poodides ja vahel tuleb enne käia mitmes kaupluses, kui praejuustu lõpuks saad. Õnneks on olukord paremaks muutunud ja täitsa kodumaist päritolu praejuustu leiab nüüd Mo Saaremaa märgi alt. Juust on laktoosivaba ja sobib seega ka neile, kes peavad laktoosi sisaldavat juustu vältima. Mo Saaremaa grill- ja praejuust on inspireeritud Kreeka ning Küprose päritolu kefalotyri tüüpi juustust, mis on tuntud soolaka ja intensiivse maitse ning hamba all kergelt kriuksuva tekstuuri järgi. Seda tüüpi juustud on väga levinud paljudes Vahemere maades. Mo Saaremaa grill- ja praejuust erineb tavalisest võileivajuustust selle poolest, et selle sulamistemperatuur on kõrgem ja seega on seda võimalik praadida või grillida ilma, et see pannil lihtsalt laiali sulaks. Samas võib juustu edukalt praadimata süüa või võileivale sättida, sest see maitseb väga hästi ka kuumtöötlemata.

Praetud või grillitud juust on kindlasti avastamist väärt ja seda ei tasu ainult grilliõhtul valmistada, vaid sagedamini ka oma igapäevamenüüsse võtta. Kui ei ole lihaisu, siis on praetud juust mõnus asendus, sest seegi on hea valguallikas. Juust on kvaliteetne ja täisväärtuslik toit, sisaldades palju valku, vitamiine ja mineraalaineid. Juust on väga kontsentreeritud ehk toitainetihe, nii läheb iga saadud kalor täie ette.

Enne juustu küpsetamist tasub endale selgeks teha mõni lihtne nipp, mida on oluline teada. Nii on kindel, et lihtsa vaeva ja loetud minutitega on olemas mõnus suupiste, leivakate või lisand salati, hamburgeri või köögiviljade juurde.

Praejuustu kasutamisel pea silmas seda, et lõigatud viil peaks olema piisavalt paks, et juust jääks seest mahlane ja väljast krõbe. Ideaalne oleks vähemalt 1–1,5 cm paksune viil, mida pannile panna või grillida ehk juustunuga tuleks praejuustu puhul sahtlisse jätta. Samuti tuleks jälgida, kas pann on piisavalt kuum, et juust hakkaks enne pruunistuma, mitte kohe sulama. Võid lisada pannile ka pisut õli, aga lase see parajalt kuumaks enne, kui juustu pannile tõstad. Grillimisel määri grilli kindlasti kõigepealt õliga ja jälgi, et grill oleks kuum. Juust küpseb väga kiirelt, vaid paari minutiga, seepärast ära jäta grilli või panni järelevalveta. Grillile võid juustu tõsta ka kuubikuteks lõigatuna ja vardasse aetuna. Nii on kõige lihtsam juustu grillil ümber pöörata. Juustukuubikutele võid vahele lükkida kirsstomateid, suvikõrvitsat, paprikat või muid meelepäraseid lisandeid.

Grillitud või praetud juustuga sobib täita ka vrappe. Tänu rammusale juustule ei tasu karta, et kõht jääks liha puuduse tõttu tühjaks. Näiteks võid grillil valmistada ka hamburgereid, mille vahel praetud või grillitud juust täiendab lihapihvi või hoopis asendab seda. Katsetamisrõõmu ja maitsenaudinguid jagub mõlemal juhul.

Juustu võib praadida või grillida ka õhukese singiviilu, viinamarja- või mustasõstralehe sisse mässituna. Nii saad tulemuseks mõnusa maitsekooslusega pakikese, mida sobib nii suupisteks pakkuda kui ka salatile lisada. Praetud juustu serveeri koos magusate ja hapukate maitsetega. Need sobivad kõige paremini soolaka ja pannil või grillil krõbeda kooriku saanud juustuga. Kõige lihtsam on praadida või grillida juustust lõigatud kange ja neid siis suupistelaual koos juustumoosiga pakkuda. Sobivad kõik traditsioonilised juustumoosid, aga katseta kindlasti meie metsade pärlist ehk murakast valmistatud moosi või hoopis jõululaua staari pohlamoosiga. Praetud juust sobib väga hästi ka granaatõuna-, astelpaju-, rabarberi- või punasesõstramoosi ning veel mitme hapukasmagusat maitset andva keedisega. Seega katseta ja testi, kindlasti leiad praetud juustule seltsiks mitu vahvat kaaslast, mis annavad põnevaid maitsekooslusi.

Praetud või grillitud juust on kõige parem kohe ära süüa. Värskelt pannilt või grillilt võetuna on juust kõige maitsvam – sisu on kreemjas ja väliskiht krõbe. Jahtudes muutub juust pisut kumjaks ja kõvaks. See on söödav ja maitsev ka külmana, aga kindlasti parim kohe pärast valmistamist.

Siin on mõni idee, kuidas ja millega koos grillitud juustu serveerida. Üks võimalus on sobitada praetud juustule seltsi mõnus hapukasmagus ja parajalt vürtsikas baklažaani-tomatihautis, mida võib krõbedaks grillitud saiaviilule tõsta ja sinna peale praetud või grillitud juustuviilu troonima sättida. Väga maitsva salati saab aga praetud juustust koos päikesekuivatatud tomatite ja kinoaga. See sobib hästi nii argiõhtuseks kõhutäieks kui ka grillipeol pakkumiseks.

Baklažaani-tomatihautise ja praetud juustuga krõbesaiad

Vahemereliste mõjutustega baklažaani-tomatihautis sobib hästi kokku praetud või grillitud juustuga. Võid serveerida krõbedad saiaviilud, praetud juustu ja baklažaani-tomatihautise laual eraldi. Nii saab igaüks ise sobiva suupistesaia valmis meisterdada.

Foto: Tuuli Mathisen

Kogus: 46-le

Vaja läheb:

  • 2 pakki ehk 400 g Mo Saaremaa grill- ja praejuustu, 1–1,5 cm paksusteks viiludeks lõigatuna
  • 2 baklažaani
  • 4–5 sl oliiviõli
  • 4 küüslauguküünt, hakituna
  • 1 tšillipipart, hakituna
  • 3 hästi küpset tomatit, hakituna, või 300 g purustatud tomati konservi
  • 2 sl tomatipastat
  • 1–2 tl jahvatatud vürtsköömneid
  • 2 tl jahvatatud paprika pulbrit (väga mõnus jääb ka suitsutatud paprika pulber)
  • 1 loorberilehte
  • 1 dl vett
  • Suhkrut
  • Soola ja pipart
  • Sidrunimahla
  • Värsket koriandrit, tilli, peterselli või basiilikut, hakituna
  • Ciabatta’t või lavašši, viilutatuna ja krõbedaks grillituna

Torgi baklažaanidele noa või kahvliga augud sisse ja aseta tervena grillile või ahju. Grillides keera baklažaane nii, et need saaksid igast küljest küpseda. Nahk võib ka kõrbema minna, sest hiljem tuleb see niikuinii ära koorida. Grilli seni, kuni vilja sisu on pehme. Ahjus küpseta baklažaane umbes tund aega, kuni vili on üleni pehme. Keera vilju küpsemise ajal paar korda. Tõsta baklažaanid ahjust või grillilt, jahuta ja koori. Haki sisu peeneks.

Kuumuta pannil õli ja hauta küüslauku, kuni see muutub läbipaistvaks. Lisa hakitud tšillipipar, tükeldatud tomat, tomatipasta, vürtsköömned, paprikapulber ja loorberileht. Lisa soola, pipart ja suhkrut ning 1 dl vett. Lase keema tõusta ja alanda siis kuumust, kata pann kaanega ning hauta 10–12 minutit aeg-ajalt segades. Nüüd lisa tükeldatud baklažaan. Sega läbi ja hauta koos baklažaaniga veel 10–15 minutit. Kontrolli maitseid ja vajadusel lisa soola, pipart või suhkrut. Lisa maitseks sidrunimahla ja hakitud värskeid ürte.

Kuumuta pannil pisut õli ning prae juustu ja saia kuuma õli sees mõni minut, kuni need on kuldsed. Võid need ka grillil valmistada.

Serveerimisel tõsta saiale baklažaani-tomatihautist ja lisa sellele grillitud juust. Söö kohe.

Praetud juustu, kinoa ja päikesekuivatatud tomatitega salat

Mõnus ja lihtne salat, mida on hea tavapärasele kartuli- ja tomatisalatile vahelduseks serveerida. Lisa juust salatile vahetult enne serveerimist. Nii jääb juust kõige maitsvam ja koorik nauditavalt krõbe.

Foto: Tuuli Mathisen

Kogus: 2-le

Vaja läheb:

  • 200 g Mo Saaremaa grill- ja praejuustu, 1–1,5 cm paksuste kangidena
  • 100 g rukolat või muud salatirohelist
  • 1 dl kinoad
  • 2 dl vett
  • 7–8 päikesekuivatatud tomatit õlis, tükeldatuna
  • Peotäit päevalilleseemneid, kergelt röstituna
  • 3–4 sl oliiviõli
  • Sidrunimahla
  • Vedelat mett
  • Soola ja pipart

Keeda esmalt kinoa. Selleks kalla 1 dl kinoad potti või kastrulisse ning lisa umbes 2 dl vett ja veidi soola. Kuumuta keemiseni, seejärel alanda kuumust, kata pott kaanega ja keeda tasasel tulel 10–15 minutit, kuni vesi on imendunud. Sega kinoa kohevaks.

Salatikastme jaoks sega kokku oliiviõli, sidrunimahla, tibake mett ja soola-pipart.

Sega rukola, kinoa, päikesekuivatatud tomatid ja salatikaste kätega läbi ning tõsta salatitaldrikule.

Kuumuta pannil õli ja prae juustukange mõlemalt poolt mõni minut, kuni juust on kuldne. Tõsta salatile. Puista salatile päevalilleseemneid, vajadusel nirista veel veidi oliiviõli ja serveeri kohe.

Copy
Tagasi üles