FOTOD ⟩ Eesti perede viljatusravi toetuseks annetati rekordilised 100 000 eurot

Postimees
Copy

Eelmise aasta lõpul korraldatud heategevuskampaaniaga «Aita lapsed ellu» koguti rekordilised 100 000-eurot, mille eest soetati ITK Viljatusravikeskusele esimene uue põlvkonna embrüoskoop, mis tõstab viljatusprobleemiga võitlevate perede jaoks lapsesaamise tõenäosuse senise 35% asemel kuni 50%-ni.

Colonna Heategevusfondi korraldatud heategevuskampaania «Aita lapsed ellu» eesmärk oli koguda raha Ida-Tallinna keskhaigla viljatusravikeskusele uue aegvõttega embrüoskoobi (Time-lapse incubator) soetamiseks. Eestis on vajadus selle järele suur, sest keskmiselt iga kümnes perekond puutub kokku viljatusprobleemiga. 

ITK Viljatusravikeskuse juhataja doktor Tiina Loog selgitas, et uue embrüoskoobi sisse on ehitatud spetsiaalne kaamera, mis registreerib kogu embrüote arenguprotsessi aegvõtte ehk time-lapse tehnoloogia abil ja neid ei pea jälgimiseks kord päevas inkubaatorist eemaldama nagu seni kasutusel olnud inkubaatorite puhul.

«Uus seade võimaldab valida siirdamiseks välja kõige kvaliteetsemad embrüod ning tõsta rasestumise õnnestumise määra kuni 50%-ni. See tagab paremad tulemused ka vanematele ja korduvate ebaõnnestumistega patsientidele ning väheneb varases staadiumis peetunud raseduste arv,» ütles Loog.

Tervise Arengu Instituudi andmetel tehti 2018. aastal Eestis 3011 viljatusravi tsüklit, mida on 5% enam kui aasta varem. 2018. aastal sündis kehavälise viljastamise tulemusel 444 last, mis moodustas 3,1% kõigist elussündidest – neist 209 last sündisid Ida-Tallinna Keskhaigla Viljatusravikeskuse abil. 

Valdav osa annetustest koguti 2019. aasta lõpus Colonna heategevuslikul galaõhtul osalenud eraisikutelt ja ettevõtetelt. Suurimad panustajad olid fondi asutaja Roberto de Silvestri, Colonna investeerimisfirma kaasasutaja Andrea Agostinone, mitu investorit ning külalist. 

Alates 2013. aastast on kinnisvarainvesteeringute firma Colonna heategevuskampaaniate käigus kogunud vastsündinute ja ennetähtaegsete laste aitamiseks sünnitusmajadele ja maakonnahaiglatele kokku üle 310 000 euro. Varasematel aastatel on soetatud vastsündinute elustamislaud, kuvöös, vastsündinu ajumonitor, aju hapnikusisalduse mõõteseadmed, enneaegselt sündinud laste stabiliseerimislaud, kardiotokograafia aparaadid ning renoveeritud kaks peretuba.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles