Siem pikendab 5G-sageduse avalikku konsultatsiooni

Postimees
Copy
Väliskaubandus- ja infotehnoloogiaminister Raul Siem.
Väliskaubandus- ja infotehnoloogiaminister Raul Siem. Foto: Madis Veltman

Väliskaubandus- ja infotehnoloogiaminister Raul Siem pikendab esimese 5G-sageduse – 3,6 GHz sageduskonkursi muutmise määruse avalikku konsultatsiooni. Sideettevõtjate tagasisidet oodatakse 31. juulini.

«Olen kohtunud kõigi sideettevõtjatega ja tänan neid senise tagasiside eest. Kuna turuosalised avaldasid soovi võtta lisaaega, et konkursi tingimusi põhjalikumalt läbi arutada, siis ei näe põhjust, miks mitte sellele soovile vastu tulla ja lisaaeg leida,» ütles Siem.

Ministri ettepaneku järgi jaotatakse 3410–3800 MHz sagedusala planeeritud kolme asemel neljaks võrdseks sagedusloaks. «Olen ettepanekut tehes võtnud arvesse kõiki Eesti ja Euroopa vastavaid reguleerivaid akte ning kokkuleppeid ja ka spetsialistide hinnangul on välja pakutud sagedusvahemikud piisavalt suured, et võimaldada 5G tehnoloogiate andmemassiive. Samas arvestavad need ka Venemaast tulenevaid piiranguid ja jätavad vabaks viienda väiksema puhverala, et tagada kaitsejõudude seadmete häirevaba töö,» selgitas minister.

Siemi sõnul on konkursi tingimuste muutmise eesmärk ennekõike konkurentsi soodustamine. «MKM on koroonakriisi majandusmõju arvestades analüüsinud muu hulgas ka sideturu ergutamise võimalikke viise ja üheks meetmeks on sagedusjaotuse ja sageduslubade arvu muutmine. See võimaldab meil hoida turg avatuna võimalikult paljudele pakkujatele, aga tagada ka piiratud sagedusressursi tõhus kasutus,» märkis minister.

Sageduslubade riiklikul konkursil võivad osaleda kõik sideettevõtjad nii Eestist kui ka mujalt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles