Eesti on valmis rändesurve all olevaid riike aitama

BNS
Copy
Mart Helme.
Mart Helme. Foto: Madis Veltman

Euroopa Komisjoni siseasjade voliniku Ylva Johanssoniga kolmapäeval videokohtumisel Euroopa Liidu uue rände- ja varjupaiga kokkulepet arutanud siseminister Mart Helme märkis, et Eesti on valmis saatma rändesurve all riikidele tehnikat ja eksperte.

Eelkõige oli vestluse fookuses solidaarsuse ja vastutuse vaheline tasakaal ehk ümberpaigutamise ja piiriprotseduuride kohustuslikkus. «Mõistame, et Euroopa vajab terviklikku rände- ja varjupaiga kokkulepet ning oleme valmis tegema siin teiste liikmesriikidega tihedat koostööd,» ütles Helme. «Kuid kindlasti ei saa Eesti toetada sisserändajate kohustuslikku ümberpaigutamist,» lisas Helme.

Siseministri sõnul on Eesti prioriteet Euroopa Liidu välispiiri kaitse ning tegevused lähte- ja sihtriikides. «Seetõttu eelistame Frontexi koordineeritud tegevusi. Näiteks Kreekale saatsime kevadel Frontexi kaudu appi nii patrullpaadid kui piirivalveeksperdid,» tõi siseminister näite ning kinnitas, et ebaseadusliku rände suure surve alla sattunud riike on Eesti alati valmis abistama vastavalt oma võimalustele nii tehnika kui ekspertidega.

Euroopa Komisjon on seadnud eesmärgiks tervikliku rändepaketi ehk uue rände- ja varjupaiga kokkuleppe väljatöötamise kõikide liikmesriikide kaasabil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles