Riik pakub lahendusi kodusel hooldusel olijate paremaks toimetulekuks

Meinhard Pulk
Copy
Tanel Kiik
Tanel Kiik Foto: Mihkel Maripuu

Täna kinnitas valitsus sotsiaalministeeriumi rohelise raamatu arengusuunad, milles on fookuse all abivajaja kodus elamist toetavad teenused, inimese iseseisva toimetulekuvõime säilitamine ja selle suurendamine. 

Roheline raamat pakub lahendusi eelkõige hooldust vajava inimese kodus, mitte hoolekandeasutuses. Lahendustena käiakse välja uudsed tooted ja teenused, sealhulgas abitehnoloogiate ja teiste digilahenduste laiaulatuslikum kasutuselevõtt.

«Praegu tegutsevad sotsiaalsektor ja tehnoloogiapõhine äri suheliselt eraldi. Sotsiaalministeeriumi koostatud roheline raamat keskendub sellele, kuidas algatada ja toetada seda koostööd,» selgitas sotsiaalminister Tanel Kiik ministeeriumi pressiteate vahendusel.

Sageli satuvad tervishoiuteenuselt koju naasnud inimesed sotsiaalteenuste vähese kättesaadavuse tõttu kiiresti tagasi tervishoiusüsteemi või jäävad üldse abita, kuid neid saab abistada koduteenuse kombineerimisel teiste toetavate teenuste ja tehnoloogiliste lahendustega. Need lahendused on vajalikud ka selleks, et abivajajate lähedased ei peaks loobuma isiklikust elust ja tööst.

Koduste lahenduste puhul tuleks esmajärjekorras toetada kaugteel osutavaid teenused, näiteks nõustamisteenust, juhtumihaldust ja lähedastega suhtlust. Digilahenduste kasutamiseks tuleb arendada ka sihtrühmade digipädevust. 

Rahvastiku vananemise tõttu võib 2023. aastaks hooldusvajadusega 65-aastaste ja vanemate inimeste arv kasvada hinnanguliselt enam kui 10 000 inimese võrra.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles