FOTOD ⟩ Ratas rõhutas naabruse julgeolekut toetava idaparnerluse tähtsust

Loora-Elisabet Lomp
Copy

«Neil keerulistel aegadel oleme näinud, et tõhusaks võitluseks pandeemia vastu vajame Euroopa koostööd. Mul on hea meel, et oleme suutnud aidata idapartnereid võitluses COVID-19-ga,» ütles peaminister Jüri Ratas Euroopa Loodu ja idapartnerluse riikide juhtide videokohtumisel. 

«Siiski saab veel rohkem teha. Näiteks peaksime pandeemia mõju leevendamiseks kaaluma digitaalsete lahenduste väljatöötamist,» rääkis Ratas.

Idapartnerluse riigid on Armeenia, Aserbaidžaan, Gruusia, Moldova, Ukraina ja Valgevene.

Tema sõnul on oluline vastupanuvõime kriisidele nii väliste kui sisemiste ohtude puhul. See suurendaks kogu piirkonna turvalisust. «Ilma turvalisuseta ei saa olla stabiilsust ja heaolu,» lausus Ratas.

Ratase sõnul on järjes tolulisem võidelda desinformatsiooni vastu. «Pandeemia ajal oleme näinud, et see muutub veelgi olulisemaks,» leidis ta, lisades, et ei tohiks ka kunustada  külmutatud konflikte, näiteks Gruusia alade jätkuvat okupeerimist ning agressiooni Ukraina vastu.

Idapartnerite toetamiseks on peaminister Ratase sõnul mitmeid võimalusi, eeskätt koostöö majanduse ja IT vallas. «Meie vastastikune kaubandus kasvab üsna kiiresti, kuid partnerite lõimumisel Euroopa siseturuga, sealhulgas digitaalse ühtse turuga, on meil veel pikk tee minna,» lausus Ratas, ta ka julgustas idapartnereid jätkama reformikursil.

Idapartneritele individuaalne lähenemine pakuks Ratase sõnul edukamalt reforme ellu viivatele riikidele rohkem koostöövõimalusi, kuid kaasata tuleks kõiki partnereid.

Peaminister Ratase sõnul on idapartnerid teinud edusamme, et viia ellu Eesti ELi Nõukogu eesistumise ajal 2020. aastaks seatud 20 eesmärki. Need eesmärgid jagunevad valdkondade vahel, milleks on majandusareng ja turuvõimalused, institutsioonide ja hea valitsemistava tugevdamine, ühendatavus, energiatõhusus, keskkond ja kliimamuutused ning liikuvus ja inimestevahelised kontaktid.

«Nendel tulemustel on positiivne mõju idapartnerluse riikide inimeste igapäevaelule. Nüüd peame edasi liikuma ja leppima kokku konkreetsetes tegevustes tulevateks aastateks,» sõnas Ratas ning kinnitas, et Eesti on valmis idapartnerluse riikide inimeste elujärje parandamisse panustama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles