Politseijuht Üllar Sõmera: liiklus ei ole koht, kus vabanemistunnet väljendada

Tartu Postimees
Copy
Tartu jaoskonna politseimajori Üllar Sõmera sõnul pole liiklus koht, kus enda vabanemistunnet väljendada.
Tartu jaoskonna politseimajori Üllar Sõmera sõnul pole liiklus koht, kus enda vabanemistunnet väljendada. Foto: Politsei- ja piirivalveamet

Viimastel nädalatel on pead kergitanud muret tekitav trend liikluses, kus ohtlikud kihutamised ja politsei eest ära sõitmised on saanud aina igapäevasemaks.

Ainuüksi viimastel päevadel oleme tabanud kolm autojuhti, kelle spidomeeter keris enne politseisõiduki nägemist 200 km/h lähimaile või sellest ülegi. Paljuski on uljal kihutamisel olnud seos juhi varasemate rikkumistega – kel pole lube, kes on meelemürke pruukinud. Oht sellisest liiklejast on seega oluliselt kõrgem kui vaid gaasipedaali tallamisega tekitatakse. Ühtlasi on eriolukorra järgsel ajal läbi viidud politseioperatsioonid näidanud, et alkoholi ja narkootikume tarvitanud autojuhtide arv on märgatavalt kasvanud.

Koroonaviirus pani piltlikult öeldes meid kõiki pausile. Uued nõuded karantiinis püsimisel ja distantsi hoidmisel pärssisid ilmselt nii mõneski võimalust end vabana tunda ja teistega lähestikku läbi käia. Nüüd näis, et liiklusest on saanud metsik lääs, kus eriolukorra järgsel ajal oma vabanemistunnet väljendada. Alles kaitsti üksteist kiivalt viiruse eest ja järgiti hoolsalt kriisireegleid. Nüüd unustati, et inimeste elu ja tervis ei sõltu üksnes haigustest ning liiklusohte trotsides unustati äkki elementaarsed liiklusreeglid, mis meil kõigil samamoodi terve ja elusana püsida lubaks.

Jaanipäev koputab peagi uksele. Tänavu küll pisut teisiti, sest suuremaid avalikke jaanitulesid ei toimu, kuid see ei tähenda tingimata, et ühelt lõkkeõhtult teisele sõitmise vajadust ei teki. Arutu kihutamine, purjuspäi rooli minek ja muude ühiskonnas kokku lepitud liiklusreeglite järgimine võiks olla aabitsatõde, mida ei kästa ega kohustata, vaid mille vastu me ise ei taha eksida. Põhjusel, et nii jääme ise ja jätame teised terveks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles