Michal: Venemaa uurijad võiksid Krossi Eestis küsitleda

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eerik - Niiles Krossi vastu tunnevad huvi Venemaa uurijad.
Eerik - Niiles Krossi vastu tunnevad huvi Venemaa uurijad. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Justiitsminister Kristen Michal kinnitas tänasel valitsuse pressikonverentsil, et Eesti on teinud Venemaa uurijatele ettepaneku tulla seal huviorbiiti sattunud Eerik-Niiles Krossi Eestisse küsitlema.

«Tegelikult on riigiprokuratuur andnud teada, et neil (Venemaa uurimisorganite esindajatel – toim) on võimalus saata oma küsimused Eerik-Niiles Krossile siia ja on võimalus ise siia tulla küsitlema,» kinnitas justiitsminister Kristen Michal. Ta lisas, et Eesti pool on teinud Venemaa ametivõimudele ka ettepaneku uurimine koos kogutud tõenditega Eestile üle anda. «Jääb üle oodata, kas Venemaal on reaalne huvi küsitlemise vastu,» tõdes minister.

Küsimusele, mida Eesti kavatseb teha rahvusvahelise vahistamiskäsu andmise korral, vastas Michal, et kuna seda praegu ei ole, siis on vara ka sel teemal spekuleerida. «Mina lähtun heast usust, et nad tulevad siia. Lähtume sellest eeldusest ja vaatame, kuidas läheb.»

Venemaa Arhangelski oblasti uurimiskomitee kavatseb anda Eesti luureteenistuste endise koordinaatori Eerik-Niiles Krossi suhtes välja rahvusvahelise vahistamismääruse, mis kehtiks kogu maailmas.

Kutse on tingitud Krossi väidetava seotusega laeva Arctic Sea kaaperdamisega 2009. aastal. Kross on andnud Eesti uurimisasutustele ütlusi juba 2010. aastal. Eesti prokuratuur on kinnitanud, et neil ei ole mingeid tõendeid Krossi seotusest Arctic Sea kaaperdamisega.

Venelastest meeskonnaga Malta lipu all sõitnud Arctic Sea kadumine 2009. aasta juulis vallandas ulatusliku rahvusvahelise otsinguoperatsiooni. Pikka aega oli laev kadunud, kuni Venemaa eriüksus selle sama aasta 18. augustil Atlandi ookeanis Roheneeme saarte lähedal vallutas. Vene võimud toimetasid laeva kaaperdamises kahtlustatavatena Moskvasse kaheksa meest.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles