Koroonakriis on tõstnud jälle päevakorda Euroopa Liidu majandusliku, digitaalse, julgeoleku ja energeetika alase sõltumatuse küsimused, seda eriti Venemaa ja Hiina pahatahtliku tegevuse valguses, rääkis Euroopa Parlamendi saadik Marina Kaljurand podcast'is «Maailm taskus».

Euroopa parlamendi saadikud on täna digiteemadega palju rohkem kursis kui veel kolm-neli kuud tagasi, märkis Kaljurand. Digitööle üleminek oli valulik ning mitu kuud algasid kõik virtuaalsed koosolekud küsimustega «Can you hear me? Can you see me?» («Kas te kuulete mind? Kas te näete mind?»). Aga kriis pani kohanduma, mistõttu saab oodata, et ka Euroopa tasandil hakatakse digiteemadega kiiresti edasi liikuma. 

Digiteemad kõige laiemas ampluaas, alustades interneti kättesaadavusest kuni julgeolekuni, on Euroopa Komisjoni peamiseks prioriteediks keskkonna ja roheleppe kõrval. Mitmes liikmesriigis ei ole veel digitaalseid identifitseerimisvõimalusi, ilma milleta ei saa osasid e-teenuseid üldse ette kujutada. Euroopa Liit ei hakka liikmesriikide eest küberjulgeolekualast tööd ära tegema, sest iga liikmesriik vastutab selle eest ise, rõhutas Kaljurand. Küll aga saab EL toetada tugistruktuuridega ja koostöövõimalustega. 

Kuula saatest, kuidas erinevad Venemaa ja Hiina küberrünnakud, miks on need koroonakriisi ajal päevakorda tõusnud ning kuidas Euroopa seisab vastu pahatahtlikele desinformatsioonikampaaniatele!

Kommentaarid (1)
Copy