USA: Hiinal on kohustus liituda tuumarelvakõnelustega (2)

Copy
USA erisaadik tuumadesarmeerimiskõnelustel Venemaaga Marshal Billingslea.
USA erisaadik tuumadesarmeerimiskõnelustel Venemaaga Marshal Billingslea. Foto: AP/Scanpix

Pekingil on kohustus liituda Washingtoni ja Moskvaga kõnelustega uue tuumadesarmeerimisleppe üle, ütles USA esindaja täna pärast Venemaaga Viinis peetud läbirääkimisi. 

«Neil (Hiinal) on kohustus pidada heas usus läbirääkimisi meie ja venelastega,» ütles USA erisaadik kõnelustel Marshall Billingslea ajakirjanikele. 

«Nad ei jätnud ootama mitte ainult USA-d ja Venemaad, vaid tervet maailma,» lisas ta. 

Esmaspäeval arutasid USA ja Venemaa delegatsioonid Uut START lepet, mis seab kummagi poole tuumarelvade ülempiiriks 1550, kuid lepe aegub veebruaris. 

USA president Donald Trump on nõudnud, et Hiina võtaks kõnelustest osa, kuid Peking pole selle suhtes huvi üles näidanud.

Uus kõnelustevoor peetakse võib-olla juuli lõpus, kuid võib toimuda taas vaid kahe riigi USA ja Venemaa vahel, ütles Billingslea, kes ei välistanud leppe pikendamist. 

«Vene Föderatsioon ei nõustunud minu palvega survestada Hiinat vastutustundliku osapoolena kõnelustest osa võtma, kuid nad... ei ole Hiina liitumise vastu,» sõnas Billingslea. 

USA jagas Venemaaga esimest korda lähiajaloo jooksul üksikasjalikku luureinfot kolmandate osapoolte murettekitavate programmide kohta, ütles Billingslea, viidates tõenäoliselt Hiinale. 

Venemaa pooldab mitmepoolset formaati, mis hõlmab ka Euroopa tuumariike Prantsusmaad ja Ühendkuningriiki, ütles ta. 

Ühendriigid ei välista sellist võimalust, sõnas USA ametnik, kuid rõhutas, et ÜK ja Prantsusmaa on väga erinevas olukorras, võrreldes «võidurelvastuva» Hiinaga. 

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles