ETTEVAATUST ⟩ Terviseameti teatel on Lääne-Eesti vetes märgata juba sinivetikaid

Loora-Elisabet Lomp
Copy
Sinivetikas meres.
Sinivetikas meres. Foto: Terviseamet

Terviseamet hoiatab, et Läänemeres on juba nähtud sinivetikaid ning eelkõige ohustavad need praegu Lääne-Eesti rannikut ja saari. 

«Soovitame inimestel randa minnes jälgida vee seisukorda, sest olukord võib muutuda tundidega – piisab vaid tuule suuna muutusest ning vetikamass liigub uude kohta. Kui märkate, et vesi on muutunud tänu silmaga nähtavatele helvestele kollakas-roheliseks ja kogu kaldaäär on kaetud tiheda rohelise massiga, millel on kopituse lõhn, siis võib tegu olla sinivetikatega,» hoiatab amet.  «Kui vee värvi muutvad helbed on nii väikesed, et vette pistetud oksal püsima ei jää, on sinivetika tõenäosus veel suurem,» täiendas terviseamet. 

Inimene võib sinivetikate toksiinidest mürgistuse saada peamiselt sinivetikarikast vett juues. Sellise vee neelamisel on täiskasvanutel harva tõsist mürgistust esinenud, eelkõige on ohustatud väikesed lapsed, vanemad inimesed ning kodu- ja karjaloomad.

«Koertel piisab mürgituse saamiseks karva lakkumisest peale sinivetikaid sisaldavas vees ujumist,» selgitas amet. 

Sinivetikamürgituse sümptomid võivad sarnaneda tavalise gripi omadega, esineda võib naha ja silmade punetus, halb enesetunne ja kõhulahtisus, palavik, nohu ja köha, lihasevalud, huulte kipitamine ja pragunemine ning tasakaaluhäired.

Eelmise nädala artiklis kirjutas Postimees, et Peipsi järves tuvastati ulatuslik sinivetika voha. 

Mürgistuskahtluse korral soovitab terviseamet pöörduda perearsti mürgistusteabekeskuse poole numbril 16 662.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles