Soome avab piirid madala nakkustasemega EL-i riikide kodanikele

Copy
Soome siseminister Maria Ohisalo.
Soome siseminister Maria Ohisalo. Foto: Reuters / Scanpix

Puhkajad kaheteistkümnest madala koroonaviiruse nakkustasemega on järgmisest kuust Soome teretulnud, kuid Rootsi turistidele jääb piir endiselt suletuks.

Piiripiirangud tühistatakse alates 13. juulist riikidele, kus eelneva 14 päeva jooksul jääb uute nakkuste arv alla kaheksa 100 000 inimese kohta, lausus pressikonverentsil Soome siseminister Maria Ohisalo. 

Schengeni riikidest vastavad praegu selle kriteeriumile Saksamaa, Itaalia, Austria, Kreeka, Šveits, Slovakkia, Sloveenia, Ungari ja Liechtenstein, märkis ta. 

Lisaks lisatakse sellesse nimekirja Horvaatia ja Iirimaa. 

Taani, Norra, Islandi ja Balti riikide reisijate kontrollimine lõpetati juba möödunud nädalal. Kuid mitte Rootsi, kus nakkusjuhtumeid on endiselt märgatavalt rohkem kui mujal piirkonnas. 

Rootsi nakkusjuhtude arv 100 000 inimese kohta on 118,2, tõdes Ohisalo ning välisminister Pekka Haavisto rõhutas, et kriteerium riiki lubamiseks on objektiivne.

Ametiisikud viivad 10. juuliks läbi täiendava hinnangu, kas teised EL-i riigid ja Ühendkuningriik kriteeriumile vastavad.

Reisijaid kõigist viisavaba Schengeni ala riikidest lubatakse praegu Soome tööle ning ka perekondlikel ja muudel elutähtsatel põhjustel. 

Valitsus teatas teisipäeval ühtlasi, et lõpetab märtsis välja antud üle 70-aastastele suunatud soovituse vältida mittevajalikku füüsilist kontakti.

Pere- ja sotsiaalteenuste ministri Krista Kiuru sõnul on nakkuskordaja Soomes hinnanguliselt langenud 0,4 ja 0,8 vahele, mis võimaldab piirangud uuesti üle vaadata.

Soome 327 viirusesurmast 87 protsenti langeb üle 70-aastaste vanuserühmale. 

Alates 1. augustis tühistab valitsus ka soovituse töötada kodust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles